Acasă Economie Cea mai mare banca din Franta si a doua din UE vine...

Cea mai mare banca din Franta si a doua din UE vine in Romania!

19

Cea mai mare bancă din Franţa şi a doua din Uniunea Europeană, după HSBC, îşi va deschide sucursală în România până la sfârşitul trimestrului I de anul viitor. Demersurile au început deja, anunta economica.net.

BNP Paribas, ca majoritatea băncilor, pregăteşte adaptarea la revoluţiile tehnologice care vor fi dictate de PSD2 (directiva europeană a serviciilor de plăţi care prevede posibilitatea unificării tuturor conturilor unei persoane fizice pe o singură platformă de plată) şi o altă directivă europeană care va intra în vigoare ceva mai târziu, Instant Payment. În acest context, băncile se repoziţionează, gândindu-şi uşor diferit business-ul.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa şi probabil din UE, după Brexit, are mai multe modele de business aplicabile în diferite ţări.

Astfel, unele sucursale sunt specializate în domestic markets, bankingul tradiţional generalist. Totuşi, profilul „domestic banking” este aplicat de BNP Paribas doar în câteva ţări, unde are o cotă de piaţă foarte mare – Franţa, Italia, Belgia, Luxemburg. Un alt model de business este corporate şi investment banking, aplicat în 65 de ţări, inclusiv în cele unde au existat sucursale ale Fortis Bank, preluată de BNP Paribas în timpul ultimei crize financiare. BNP are înregistrată la Bucureşti sucursala BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles.

Cel mai profitabil model de business pentru BNP Paribas este personal banking (credite pentru persoane fizice) prezent în 28 de ţări din întreaga lume.

Astfel, sucursalele bancare sau IFN-urile deţinute de BNP Paribas în Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt doar pe modelul de personal finance: Austria, Slovacia, Ungaria, Cheia, Bulgaria şi România. În fiecare din această ţară, unităţile financiare care practică personal finance au un alt model, o altă platformă IT. În acest context, a apărut ideea uniformizării modelelor, serviciilor, platformelor pentru reducerea costurilor şi o bună implementare a directivei europene PSD2 din toate ţările din ECE în care funcţionează acest model de business. Uniformizarea prin deschiderea de sucursală bancară s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie dintre cele analizate. Motiv pentru care, în ţările în care personal bankingul nu funcţionează sub egida unui branch s-a luat decizia deschiderii unei sucursale BNP Paribas.

Apariţia sucursalei BNP Paribas Personal Finance se va realiza în România în doi paşi: primul este înfiinţarea sucursalei ca atare pe o societate distinctă proaspăt înfiinţată şi care este separată de zona corporate, deja existentă în România (fosta sucursală Fortis Bank). După înfiinţarea societăţii, instituţia financiară nebancară Cetelem, deţinută tot de BNP Paribas în România, va aproba planul de fuziune cu viitoarea sucursală, după care se va realiza fuziunea conform planului aprobat. După cum explică aceleaşi surse, vânzările viitorului branch se vor face tot sub brandul de marketing şi comunicare al Cetelem.

Sursa: economica.net

Articolul precedentLa televizor se plange ca moare de foame, dar statul roman ii ofera lunar peste 9000 de lei!
Articolul următorVeste foarte buna pentru peste un milion de soferi romani: Isi primesc banii inapoi!