23.4 C
București
marți, septembrie 10, 2024
AcasăACTUALITATEJustitieCea mai noua ARMA ANTICORUPTIE din Romania! Costa 5 milioane de euro!

Cea mai noua ARMA ANTICORUPTIE din Romania! Costa 5 milioane de euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Un proiect de lege al Ministerului Justitiei introduce un nou instrument de lucru pentru Agentia Nationala de Integritate (ANI), prin care sa poata preveni conflictele de interese din cadrul procedurilor de atribuire a contractelor pe bani publici. „Avertismentul de integritate” presupune ca institutiile publice care pun banii la bataie, in proceduri de achizitie publica, sa completeze formulare de integritate pentru toate firmele ofertante, pentru membrii comisiei de evaluare, pentru experti si consultanti la documentatia tehnica. Aceste formulare, care contin date de identificare ale persoanelor si firmelor, ANI urmand sa stabileasca daca exista conflicte de interese.

aniProiectul de lege pus in dezbatere de Ministerul Justitiei stabileste ca in cadrul ANI sa se infiinteze„Sistemul Preventie”, un sistem informatic integrat, care sa stranga la un loc date de identificare a persoanelor de la Ministerul Afacerilor Interne, date despre firme de la Registrul Comertului sau date despre achizitiile publice din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), cu scopul de a detecta eventualele conflicte de interese din cadrul procedurilor de achizitie publica, inainte ca acestea sa se finalizeze prin atribuirea contractelor.

Sistemul informatic pe care trebuie sa il achizitioneze ANI este deja prevazut in buget si ar urma sa coste 23 de milioane de lei (5,1 milioane de euro).

Conform acestei legi, institutiile publice care desfasoara proceduri de achizitie publica ar urma sa fie obligate sa completeze formulare de integritate, dupa ce publica in SEAP anuntul sau invitatia de participare pentru o procedura de achizitie publica.

Formularele de integritate contin date de identificare (nume, CNP sau CUI in cazul firmelor, adrese, functii detinute, obligatia de a depune declaratii de avere si interese) pentru urmatorii actori implicati intr-o procedura de achizitie publica: factorii decizionali din institutia publica, consultantii si expertii care iau parte la elaborarea documentatiei tehnice pentru achizitia publica, membrii comisiei de evaluare si firmele ofertante care participa la licitatie.

Completarea formularelor de integritate pentru persoanele implicate intr-o achizitie publica se facela 24 de ore de la publicarea anuntului in SEAP, in cazul persoanelor din partea institutiei publice.In cazul firmelor participante, ar urma sa se faca in 48 de ore de la deschiderea ofertelordepuse in cadrul procedurii de achizitie publica.

Sursa: nasul.tv

Ultimele stiri