Cercetatorii români de la Statiunea pentru Legumicultura din Buzau cauta noi modalitati prin care sa imbunatateasca soiurile actuale de legume si fructe. Pentru unele, au adus seminte din tari indepartate, iar pe altele, le-au creat ei, prin incrucisarea mai multor soiuri.
Pepenele castravete este ultima inventie a cercetatorilor din Buzau. Au incrucisat doua soiuri de castraveti, armenesc si de Buzau si spre suprinderea lor au obtinut o leguma fruct.
Costel Vanatoru, cercetator Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, pentru stirileprotv.ro: “Atunci cand este mic, pana in 30 cm lungime, poate fi consumat ca si castravete, un castravete zemos, aromati iar cand creste ajunge la 5-6 kg. si se transforma in pepene galben.
Tot cercetatorii din Buzau lucreaza si la dimensiunea pepenilor. S-au gandit ca un pepene mare nu poate fi consumat tot o singura data iar tinut in frigider isi pierde din aroma. Asa a aparut”pepenele galben de o persoana” prin polenizare si hibridizare.
Cercetator: “Fructul este foarte mic, incape in palma, pulpa este alba si foarte dulce.”
Tot aici gasim si 70 de tipuri de vinete. Pe langa cele obisnuite – de culoare neagra sau alba, cercetarorii au obtinut vinete de culoare rosie, unele care seamna cu un gogosar si altele vargate.
Cercetator: “Aici avem o vanata de culoare verde, seamana cu un gogosar. Aici avem alte vinete de culoare si o forma interesanta, mai ales ca sunt dispuse in ciorchine. Seamana niste rosii tip pruna.”
Practic, sunt seminte de vinete salbatice din India, Peru si Birmania. Clima noastra le-a schimbat forma si culoarea.
Cum e cazul vinetelor care seamana cu un ou de gaina.
Camelia Bratu, biolog Statiunea de Cercetare pentru legumicultura Buzau: “Sunt micute si productive si foarte, foarte gustoase. Pot inlocui ciupercile si se consuma cel mai bine in stare murata, prin conservare in murare si in otet.”
Serele de la statiunea de cercetare din Buzau sunt in proces de ameliorare peste 60 de tipuri de ardei. Avem aici un ardei gras portocaliu, unul verde iar putin mai in fata un ardei gras de culoare negru-indigo.
Cercetatorii din Buzau s-au gandit si la cei care prefera sa manance picant. In serele lor, se amelioreaza peste 200 de soiuri de ardei, extrem de iuti.