China Huadian Engineering a primit unda verde pentru investitia de un miliard de euro. Energia produsa la Rovinari, exportata in Turcia si Austria

China Huadian EngineeringConsiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a aprobat memorandumul dintre China Huadian Engineering si autoritatile romane din energie.

Investitia de un miliard de euro intr-un nou grup la Rovinari urmeaza sa primeasca si autorizatia de constructie in noiembrie 2013.

Nita”Investitia ce urmeaza sa fie realizata cu China Huadian este una dintre cele mai mari, o centrala de 600 MW si un numar de 3.000 de angajati. Putem relansa o parte din sectorul energetic cu aceasta investitie”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a explicat ca proiectul reprezinta una dintre cele mai mari investitii ale Chinei in Europa.

laurentiu-ciurel”Partenerul chinez lucreaza la studiul de solutie care va fi gata in doua luni. Se va fixa locatia si instalatiile, urmeaza studiul de fezabilitate si un raport de evaluare. Infrastructura deja o avem, partea de alimentare cu apa, de evacuare putere. Dupa raportul de evaluare se va stabili cota de participare. Exista toate sansele ca in noiembrie 2013 sa putem obtine autorizatia de constructie. Termenul de finalizare este de 36 de luni. In aceasta perioada trebuie sa obtinem avizele necesare”, a spus Ciurel.

Energia produsa de noul grup va fi exportata in Austria si Turcia. „Aceasta centrala nu va fi un concurent pentru actualii producatori pe carbune. Vom exporta energia in Austria si Turcia, asa scrie in memorandum. (…) Exportul a fost una din conditii, pentru a nu concura CE Oltenia in tara”, a precizat Ciurel. Centrala dezvoltata de China Huadian Engineering si CE Oltenia va avea o capacitate instalata de 600 MW si va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de productie estimat la 45 euro pe MWh.”Constructia va fi facuta aproape intergral de firme rominesti. Contractele pentru carbune vor fi incheiate cu Complexul Energetic Oltenia, totul va fi procurat de pe piata romaneasca”, a mai spus Ciurel.