Acasă Economie Cine se afla, de fapt, in spatele AirConnect, cea mai nouă companie...

Cine se afla, de fapt, in spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană din România

AirConnect, cea mai nouă companie aeriană din România, a anunțat luni lansarea de zboruri regulate, începând cu 27 martie. Acestea sunt atât interne, între București, Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, cât și externe, din București și Cluj, către Budapesta. Libertatea vă arată cine sunt acționarii companiei.

,,Ne-am propus să devenim prima opțiune de zbor pentru pasagerii din sud-estul Europei, iar astăzi am făcut un prim pas ȋn această direcție. Ne bucurăm să putem oferi românilor o conexiune la prețuri avantajoase, sigură, rapidă și confortabilă ȋntre Capitală și unele dintre cele mai mari orașe ale țării. Lucrăm activ la diversificarea rutelor. Peste trei luni vom opera noi zboruri, special pentru sezonul estival. Cel mai probabil, din toamnă, vom extinde atât lista destinațiilor interne, cât și a celor externe”, a declarat Tudor Constantinescu, directorul general al AirConnect, într-un comunicat.

AirConnect a fost înființată în anul 2022 de către Tudor Constantinescu, fost pilot și director comercial al Blue Air. Conform datelor de pe portalul Termene.ro, Tudor Constantinescu are 15,38% din acțiunile AirConnect.

În anul 2013, Constantinescu a făcut parte din firma Airline Management Solutions, care a preluat de la omul de afaceri Nelu Iordache operatorul aerian Blue Air, conform Ziarului Financiar. Ulterior, Blue Air a devenit unul dintre cei mai mari operatori din România, iar în 2018 aceasta a depășit pragul de 5 milioane de pasageri transportați.

În 2019, Tudor Constantinescu și-a vândut acțiunile la Blue Air și a părăsit compania. Anul trecut, Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu două milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria instituției, după ce a anulat peste 11.000 de zboruri. La acel moment, acționarul principal și directorul Blue Air era Cristian Rada, conform Economica.net. În 2021, acesta a investit într-o altă companie aeriană, Hello Jets. În luna septembrie 2022, Blue Air anunța că va transfera către AirConnect o serie de zboruri interne și internaționale în cadrul unui parteneriat.

Între acționarii AirConnect se află și Regional Air Suport, cu 15,39% din acțiuni. Compania este deținută de către Dorin Ivașcu, proprietarul Aeroportului Tuzla. Acesta a lucrat din 1978 în cadrul TAROM ca economist și a ajuns apoi director de sucursală în țări precum Libia, Marea Britanie sau țări din America de Nord, după cum scria Adevărul, în 2019. În 1998 a preluat Aeroportul Tuzla. Ivașcu deține și Romanian Airport Services, cea mai mare firmă de manevrare de bagaje din România.

În acționariatul AirConnect se mai află: Florin Necula (15,39%), Alin Crețu (15,39%), Cosmin Adrian Pop (15,38%), agenția de turism Karpaten (15,38%) și Spark Capital Systems (7,69%).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentAtentatele se extind in Europa: Tragedie intr-o tara care n-a mai vazut un atac armat de peste 40 de ani!
Articolul următorDecizia definitivă a Înaltei Curți în procesul dintre CSA Steaua și FCSB: Cine merită palmaresul?