2.9 C
București
joi, decembrie 12, 2024
AcasăEconomieCitu a prezentat documentul care spulbera toata propaganda: PSD-ul recunoaste ca Romania...

Citu a prezentat documentul care spulbera toata propaganda: PSD-ul recunoaste ca Romania nu poate creste pensiile cu 40%

in:

Stiri pe acelasi subiect

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi, ca romanii trebuie sa stie ca PSD i-a mintit si niciodata cat au fost la guvernare nu au avut de gand sa creasca pensiile cu procentul de 40%.

„N-a avut nici PSD-ul bani sa faca asa ceva. Am cu mine documentul pe care l-a aprobat in guvern anul trecut prin care Guvernul PSD recunostea ca nu poate sa creasca pensiile decat esalonat si se propunea in guvern, inainte sa pice guvernul, o reesalonare a pensiilor pentru ca nu-si permiteau sa faca cresterea cu 40%”, a declarat Florin Citu, citat de Agerpres.

El a amintit ca de la venirea la guvernare PNL a platit o serie de facturi lasate de fostele guvernari.

„Stiti foarte bine ca acest soc pe buget este foarte mare si este foarte greu de administrat. Totusi, in aceste conditii am reusit sa facem aceasta crestere anul acesta. Va spun ca discutiile cu institutiile internationale care ne monitorizeaza, cu Comisia Europeana, au fost dure de fiecare data pentru ca nimeni nu intelege cum poti sa iti arunci tara si finantele in aer intr-o situatie limita. Anul trecut cand am venit la guvernare erau facturi neplatite de 3-4 ani de zile. Erau 3 miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplatite. Erau 4 miliarde la PNDL, erau bani la rambursarea TVA. Erau miliarde de lei la Start Up Nation, program pe care PSD l-a implementat si nu l-a platit. A trebuit sa platim un miliard de lei in noiembrie anul trecut. Toate acele facturi le-am platit noi. Si-au dat seama ca nu au bani, pentru ca aveau acele facturi neplatite, si au venit cu aceasta nota de informare in guvern pentru a sti cu totii ca nu pot sa creasca pensiile. Acest lucru il prezint astazi. Este momentul ca romanii sa stie ca socialistii au mintit si niciodata nu au avut de gand sa creasca pensiile cu suma pe care o spuneau”, a declarat ministrul Finantelor.

Potrivit unui document facut public de ministrul Finantelor, intr-o nota de informare privind riscurile identificate in cadrul discutiilor avute in cadrul reuniunii anuale a Bancii Mondiale si a FMI, a discutiilor cu agentiile de rating din perioada 17- 20 octombrie 2019, precum si cu Comisia Europeana din luna septembrie, Eugen Teodorovici, care era ministru al Finantelor, anunta ca au fost identificate o serie de riscuri care trebuie adresate cu prioritate.

Potrivit notei informative, in octombrie 2019 FMI atragea atentia cu privire la implementarea Legii 127 din 2019, privind cresterea pensiilor.

„Delegatia Romaniei a mentionat ca daca pentru anul 2020 exista posibilitatea stabilirii unei tinte pentru deficitul bugetar in conditiile cresterii punctului de pensie cu 40% in septembrie 2020 pe seama reducerii drastice a investitiilor publice, in anul 2021 este putin probabil sa se respecte limita de 3% din PIB corelat cu calendarul privind cresterea pensiilor propus prin Legea 217. Singurul mecanism la dispozitia autoritatilor romane pentru incadrarea in limita de deficit de 3% il reprezinta prevederea din Legea pensiilor potrivit careia prin legea privind plafoanele unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar se pot stabili majorari diferite pe punctul de pensie”, conform documentului prezentat de Citu.

Astfel, potrivit sursei citate, Teodorovici propunea „dispunerea demersurilor necesare astfel incat prin orice initiativa legislativa sa se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului trecut si al anilor urmatori, precum si identificarea de economii de cheltuieli bugetare care sa nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel incat sa se realizeze incadrarea in tintele de deficit aprobate/asumate”.

Ultimele stiri