18.9 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăStirea zileiCOD GALBEN de ninsori abundente si vijelii puternice in toata tara!

COD GALBEN de ninsori abundente si vijelii puternice in toata tara!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Admnistratia Nationala de Meteorologie a emis un god galben de ninsori insemnate cantitativ si viscolite in zonele de munte, nordul si centrul tarii, valabil de joi ora 17.00 pana vineri ora 8.00. Avertizarea este apoi extinsa pentru toata tara pana sambata ora 02.00, iar la fenomenele vizate se adauga intensificari ale vantului in vest, sud si est si pe arii restranse polei.

Potrivit primului cod galben, valabil joi-vineri, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte, precum si regiunile nordice si centrale. Indeosebi in nordul Carpatilor Orientali si in Muntii Apuseni, cantitatile de precipitatii vor depasi local 20…25 l/mp, iar stratul de zapada nou depus va fi consistent.

Vantul va prezenta intensificari temporare, cu viteze la rafala de 50…60 km/h si, mai ales in zona montana inalta, peste 65…75 km/h, viscolind ninsoarea si reducand semnificativ vizibilitatea.

In Banat si Crisana se vor semnala precipitatii mixte, ce vor favoriza, pe arii restranse, formarea poleiului.

Conform celei de-a doua avertizari, in intervalul mentionat, vor fi perioade de timp in care vantul va avea intensificari in Crisana, Banat, Oltenia si Muntenia, iar in seara zilei de vineri, 2 decembrie si in prima jumatate a noptii de vineri spre sambata (2/3 decembrie), mai ales in Dobrogea si in sudul si centrul Moldovei.

Rafalele vor depasi 55…65 km/h si pe arii restranse 70…75 km/h. Local, in aceste regiuni se vor semnala precipitatii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

In nordul si centrul tarii, dar mai ales in zonele de munte va continua sa ninga insemnat cantitativ, iar vantul va avea intensificari sustinute, viscolind si troienind zapada.

Indeosebi in zona inalta a Carpatii Meridionali, vantul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, viscolind puternic si troienind zapada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

Ultimele stiri