Intra in contact cu noi

Auto

Codul Rutier 2023: În cât timp se elimină din organism o bere, un pahar de vin sau un păhărel de pălincă?

Publicat cu

pe

În 2020, 12.823 de şoferi români au fost trimişi în judecată pentru că au condus o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice. Mulţi dintre românii prinşi băuţi la volan dau vina pe elemente care ţin de involuntariat, dar asta nu îi scuză, iar specialiştii susţin că ei ar trebui să fie atenţi la anumite aspecte.

Ficatul este răspunzător de peste 90% din eliminarea alcoolului din organism. Orice afecțiune la nivelul ficatului va reduce rata de metabolizare a alcoolului. Unele persoane, în special bărbații, au enzima alcool dehidrogenaza și în stomac. La marii băutori, alcoolul este, de asemenea, metabolizat în ficat de enzima citocrom P450IIE1 (CYP2E1).

Ce este important să înțelegem este ca nu putem face ceva anume pentru ca enzima alcool dehidrogenaza să funcționeze mai repede, indiferent de cât de mult alcool trebuie să descompună. Ne putem imagina alcool dehidrogenaza ca pe un tunel cu o singură bandă.

Indiferent câte mașini – câte molecule de alcool – așteaptă să treacă prin tunel (enzima), doar una poate trece o dată. Cu cât bem mai mult, cu atât mai multe molecule așteaptă sa „treacă prin” enzimă, potrivit specialiștilor de la Regina Maria.

Reclama

În cât timp iese alcoolul din sânge

Viteza de eliminare a alcoolului din sânge mai depinde de vârsta persoanei respective, de alimentele ingerate, dar şi de momentul zilei, ştiut fiind faptul că alcoolul se metabolizează mai repede la sfârşitul zilei, scrie playtech.ro.

În principiu, vorbim de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Concret, asta înseamnă că un şofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie zero.

De obicei, cam indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Reclama

Medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

De principiu, este vorba de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Mai exact, asta înseamnă că un conducător auto care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.

Dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:

un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;

Reclama

o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;

100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;

100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;

Timpul eliminării băuturilor alcoolice din sânge poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare

Reclama

Pedepsele în România pentru alcool

În ceea ce priveşte alcoolemia la volan, specialiştii susţin că există acest prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală. Adică, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului.

Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.

Potrivit avocaților avoalcool.ro, dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice și fapta constituie contravenție, este important să cunoști faptul că nivelul îmbibației alcoolice îți poate aduce o amendă într-un cuantum mai mic sau mai mare.

Reclama

Mai mult, dacă fapta constituie infracțiune, în funcție de nivelul îmbibației alcoolice și de strategia de apărare a avocatului, poți obține o pedeapsă mai redusă sau chiar orientată către maximum.

Auto

Date oficiale: În România circulă peste 62.000 de ”bombe pe roti”. Neoficial… Dumnezeu cu mila!

Publicat cu

pe

România a depășit pragul psihologic de 10 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul lui 2022. Dintre acestea, oficial, peste 62.000 circulă cu sisteme de propulsie pe GPL. Dar, se pare că există și multe „bombe pe roți” – mașini cu instalații de gaz neomologate.

În urma dezastrului provocat la Crevedia de explozia depozitului de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) patronat de fiul primarului PSD din Caracal, care funcționa ilegal de ani buni, Newsweek a solicitat Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) datele oficiale privind autovehiculele cu sisteme de propulsie pe GPL înregistrate în România, pentru a contura amploarea unei părți a afacerii cu GPL, cea din domeniul transporturilor.

Atenție, însă, cel mai important business cu GPL este cel pentru încălzirea imobilelor, foarte multe clădiri civile și industriale din zone mai izolate, fără rețea de gaze naturale, având în curți butelii imense de GPL.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI arată că în România circulă oficial peste 62.000 de autovehicule pe GPL.

Reclama

Sunt omologate și înmatriculate 61.783 de autoturisme care funcționează cu benzină și GPL, 26 de autoturisme care funcționează doar cu GPL, 13 autobuze și microbuze pe GPL, 212 de autovehicule de marfă pe benzină și GPL și 4 autovehicule de marfă care merg doar cu GPL.

În total, 62.038 din cele peste 10 milioane de autovehicule înmatriculate în România (7.991.901 de autoturisme) funcționează cu sisteme de propulsie pe GPL.

Dar, există și autovehicule care „merg” și cu alte tipuri de gaz – GNC (Gaz Natural Comprimat) și GNL (Gaz Natural Lichefiat) – care au nevoie de stații de alimentare speciale.

Potrivit DGPCI, în România sunt înregistrate la ora actuală 2.449 de autorurisme pe benzină + GNC, 360 de autoturisme pe GNC, 135 de autobuze și microbuze pe GNC, 161 de autovehicule de marfă pe benzină + GNC, 9 autotractoare pe GNC, 386 de autotractoare cu sisteme de propulsie pe GNC/GNL și 15 autotractoare pe GNL + motorină.

Reclama

Avem și multe „bombe pe roți”

Mașinile pe GPL sunt la modă de zeci de ani în Europa, GPL-ul fiind cu circa 50% mai ieftin decât benzina și motorina și mult mai puțin poluant. În Italia, de exemplu, cele mai multe mașini pe benzină au și instalație de GPL.

Există două tipuri de mașini pe GPL, cu instalație montată direct din fabrică, cum este, de pildă, și Dacia Logan ECO-G 100, și cu instalație aftermarket, pusă ulterior de proprietar. Mașinile cu GPL din fabrică vin direct cu omologarea înscrisă în cartea de identitate, iar mașinile cu instalație GPL aftermarket trebuie omologate obligatoriu individual la RAR.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI indică, însă, că în România circulă și multe „bombe pe roți”. Adică, autovehicule cu instalație GPL neomologată.

Reclama

Concret, DGPCI spune că în România sunt înregistrate 61.783 de autoturisme pe benzină + GPL, dar doar 34 dintre acestea au motor termic de peste 2.0 litri.

Imposibil! Fie datele DGPCI nu sunt corecte, fie în România circulă multe „bombe pe roți”. Oricine este atent în trafic poate identifica cu ușurință, de exemplu, SUV-uri sau limuzine ceva mai vechi, cu motoare mari, de 3.0 litri, 5.0 litri și peste, care au „priză” de GPL.

Continua sa citesti

Auto

Soluția lui Titi Aur pentru reducerea numărului de accidente mortale cauzate de șoferii drogați și beți

Publicat cu

pe

Titi Aur consideră că soluția cea mai rapidă este o combinație de educație preventivă, în domeniul circulației, cu o legislație mult mai drastică în privința celor prinși beți sau drogați la volan.

„Este simplu și nu trebuie inventat nimic. Trebuie se vedem ce au făcut vecinii noștrii și cum au reușit să diminueze acest adevărat flagel de pe șosele. Au împletit doua lucruri: educație rutieră, în școala, în general, dar și o școală de șoferi bine făcută, alături de campanii în instituții și firme unde se conduce. O a doua este coerciția. Poliția te oprește, iar judecătorul hotărăște dacă te poate ierta, în caz că ești la prima abatere, ori poate să-ți anuleze permisul și dreptul de a mai conduce vreodată, dacă ești la a patra sau a șaptea abatere. Este, totuși, nevoie de un plan național, bine pus la punct. Guvernele noastre nu au ținut cont de această molimă de pe șosea. Acest domeniu nu a fost niciodată declarat prioritar de către cei aflați la cârma țării. Până când nu vom avea un plan național, să înceapă cu măsuri bine coordonate în cele două direcții, educație și coerciție, nu vom scăpa prea curând de astfel de evenimente”, a declarat Titi Aur în emisiunea „100%”.

Continua sa citesti

Auto

Cum poti sa-ti recuperezi banii daca grindina ti-a spart parbrizul sau ti-a indoit tabla la masina

Publicat cu

pe

Fenomenele meteo extreme pun pe gânduri tot mai mulți șoferi. Grindina este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru mașini, asta pentru că bucățile de gheață pot avaria serios un autovehicul în doar câteva minute.

Pentru șoferii care au doar asigurare RCA, pagubele provocate de grindină vor fi suportate din buzunarul propriu.

Pentru șoferii care au o asigurare de tip CASCO, compania de asigurări oferă despăgubiri. Atenție, însă, că foarte multe companii de asigurări elimină tot mai des acest tip de daună din contracte, asta din cauza faptului că fenomenele extreme sunt mult prea frecvente, iar probabilitatea de plată a poliței de asigurare crește considerabil.

Dacă grindina ți-a distrus mașina, și ești asigurat, în primul rând este necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:

Reclama

–  Notează ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla vehiculul în timpul furtunii.

– Fotografiază vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Important: fotografiile să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.

– Este necesar să întocmești raportul de daună. Compania va însărcina un expert pentru a inspecta vehiculul. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. Oricum ar fi, expertul numit va lua legătura cu tine pentru a viziona vehiculul.

– Ca și client, ai putea fi nevoit să aștepți mult pentru o programare atunci când sunt multe mașini afectate după o furtună. Expertul nu vine la domiciliu, trebuie să cădeți de comun acord asupra unui loc unde va avea loc inspecția.

Reclama

Până când daunele sunt evaluate, poți continua să  folosești mașina. Însă, dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat. Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura expertului când vă veți întâlni. Pentru a te asigura că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție, potrivit adac.de.

5 sfaturi de cum îți protejezi mașina de grindină

În cazul în care nu deții un garaj, un loc de parcare subteran sau unul mai adăpostit există câteva soluții pentru a-ți proteja mașina de grindină, și anume:

1. Parchează sub un copac

Reclama

Dacă în zona unde locuiești există copaci înalți, tineri, care nu au coroana foarte bogată, parchează mașina sub unul dintre ei. Nu trebuie să-ți fie teamă pentru că un astfel de arbore nu va cădea pe mașina ta. Atunci când s-a întâmplat ca furtuna să doboare copaci peste mașini a fost vorba despre copaci bătrâni, uscați și netoaletați.

2. Parchează lângă un perete

Dacă vei parca lângă zidul unei clădiri există șanse mari ca mașina ta să nu fie avariată de grindină sau de vreun acoperiș luat de vânt. Este important să parchezi automobilul pe latura opusă direcției din care bate vântul pentru că, în acest fel, bucățile de gheață nu vor cădea pe mașina ta.

3. Nu parca lângă parcuri

Reclama

Evită să-ți lași mașina pe lângă parcuri pentru că, de obicei, copacii care cad din cauza furtunii se află în aceste zone. Explicația este aceea că în pe lângă parcuri nu există clădiri înalte care să domolească intensitatea vântului, ceea ce înseamnă că aici vântul va sufla cel mai puternic. În plus, când plouă cu grindină, este foarte posibil ca acele crengi uscate să fie smulse și să cadă pe mașina ta provocând pagube mari.

4. Evită să parchezi în intersecții

Nu parca niciodată mașina în intersecții pentru că nivelul acestora este mai jos față de cel al străzilor care se întâlnesc în acest loc. De asemenea, în intersecții există multe canalizări, iar riscul producerii de inundații este mare în caz de ploi torențiale. De aceea, caută locuri de parcare pe trotuare sau pe străzi înclinate.

5. Nu ezita să-ți acoperi mașina

Reclama

Una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja mașina de grindină, recomandată și de experți, o reprezintă clasica prelată. Dacă nu deții o astfel de prelată, poți folosi covorașele din cauciuc sau din plastic din habitaclu și chiar pături. Cu acestea acoperi mai ales suprafața vitrată și, pe cât posibil, tabla. Ca să le fixezi folosește bandă adezivă sau sfoară, în nici un caz pietre sau cărămizi. În caz de vânt foarte puternic, acestea pot provoca daune mai mari decât grindina.

Continua sa citesti

hot news