Acasă Stirea zilei Conflict de interese sau impostura? Ei si-au dat pensii speciale, ei trebuie...

Conflict de interese sau impostura? Ei si-au dat pensii speciale, ei trebuie sa judece daca le taie!

211

Pensiile speciale acordate judecătorilor CCR au fost impuse iniţial printr-o decizie chiar a Curţi Constituţionale, şi nu prin lege, în urma unei sesizări făcute de Monei Pivniceru, ea însăşi judecător CCR. Doi ani mai târziu, PSD doar a dublat decizia printr-o lege. Acum, Curtea va hotărî dacă taxarea cu 85% a pensiilor speciale e constituţională, în condiţiile în care 7 magistraţi din 9 sunt ei înşişi beneficiari de pensii speciale, informeaza Adevarul.ro.

În 2016, judecătorul CCR Mona Pivniceru a sesizat Curtea Constituţională, instituţia din care făcea parte. Motivul: Pivniceru, fost judecător la Curtea Supremă, dorea să se pensioneze, dar nu avea 25 de ani vechime pentru a obţine pensia specială acordată magistraţilor. Îi mai lipseau câţiva ani. În 2012, Mona Pivniceru demisionase din magistratură pentru o scurtă carieră politică: devenea ministru al Justiţiei în guvernarea Ponta. Ulterior, în 2013, a fost numită de alianţa PSD-PNL (USL) la CCR. Aşadar, după trei ani la Curte, Mona Pivniceru a cerut ca mandatul de judecător CCR să fie considerat vechime pentru pensia de serviciu a magistraţilor, deşi diferenţa profesională între un judecător clasic şi unul constituţional e incomparabilă.

Potrivit legii, judecătorii CCR nu trebuie să fie neapărat foşti magistraţi (judecători sau procurori), ci e suficient să aibă ”o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”. Aşadar, un profesor anonim de la o universitate de drept privată, dar cu puternice legături politice, poate ajunge titular la Curte. 

În schimb, judecătorii clasici trec mai multe examene dificile pentru a ajunge în vârful carierei. Pe scurt, pentru o funcţie la CCR contează sprijinul politic. În schimb, un loc în instanţă (judecătorie, tribunal, Curtea de Apel, Curtea Supremă) poate fi obţinut strict pe baza performanţei profesionale. Însă CCR – condusă la acea vreme de Augustin Zegrean – nu a ţinut cont de aceste nuanţe juridice şi morale, prin urmare a admis sesizarea colegei Mona Pivniceru  – care, totuşi, a avut minima decenţă de a nu lua parte la judecarea cauzei. Din 2016, mandatul de judecător CCR, care se întinde pe 9 ani, se consideră vechime în magistratură. Practic, folosind demersul Monei Pivniceru, judecătorii CCR şi-au oferit singuri pensii speciale.

Astfel, pe lângă Mona Pivniceru, au profitat absolut toţi judecătorii care au activat la Curte în ultmii 30 de ani, politruci numiţi de Iliescu, Constantinescu, Băsescu, PSD, PNL, PDL şi UDMR. PSD a dublat pomana cu o lege În 2018, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat un proiect de lege care stabilea pensie specială şi pentru magistraţii CCR. Practic, legea dubla decizia din speţa Pivniceru. „Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi”.

Pe baza acestui calcul s-a ajuns la pensii imense pentru magistraţii CCR. Mai mult, Parlamentul a permis cumularea pensiei speciale de la CCR cu alte pensii şi salarii. Pe scurt: liber la toate privilegiile posibile din bani publici! Era perioada în care Liviu Drganea torpila statul de drept şi avea nevoie de sprijinul CCR.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos