Acasă ACTUALITATE Corina Crețu a fost diagnosticată cu cancer. Apel catre guvern: Folosiți fondurile...

Corina Crețu a fost diagnosticată cu cancer. Apel catre guvern: Folosiți fondurile europene pentru sănătatea oamenilor!

95

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, care a anunțat recent că a fost diagnosticată cu cancer, a făcut un apel către Guvernul României, pentru a folosi fondurile europene pentru sănătatea românilor:

„Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE”, a scris Corina Crețu, marți dimineață, pe Facebook.

„Fac apel la Guvernul României să folosească fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care este un drept fundamental și nu un lux”, se mai arată în postare.

Postarea integrală a Corinei Crețu:

Ne aflam in luna Octombrie, luna mondiala de lupta împotriva cancerului. Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, reprezentand principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul inseamna, de fapt, diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila.
Am întâlnit și mi-au scris in ultima perioada zeci de persoane care amâna momentele atât de importante ale examinărilor medicale, nu din indolenta, ci din cauza lipsei resurselor materiale, situație care se va agrava pe fondul exploziilor prețurilor la alimente, gaze, electricitate, produse alimentare.

Comisia Europeana tocmai a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, acum câteva zilei, prin vocea Comisarei pentru Sănătate Stela Kyriakides, printre alte propuneri privind depistarea timpurie a cancerului sub toate formele sale, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, in scopul descoperirii cancerului la san in faze incipiente.

De asemenea, Comisia recomanda ca testarea pentru virusul papiloma uman (HPV) să aibă loc gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, la fiecare 5 ani sau mai mult, pentru a depista cancerul de col uterin.

Pentru cancerul colorectal, recomandarea va introduce testarea de triaj la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

Extinderea programelor de screening pentru cancerul pulmonar pentru fumătorii și foștii fumători în vârstă de 50-75 de ani este deja un program în curs de desfășurare în unele state membre.

Comisia Europeana încurajează folosirea fondurilor europene, acolo unde resursele naționale nu sunt suficiente.
Multe tari fac acest lucru de mult timp.

Fac apel la Guvernul României sa foloseasca fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care este un drept fundamental și nu un lux.

Spitalele regionale de la Iasi, Cluj și Craiova, deși semnate in 2015, nu au intrat încă nici măcar in faza de execuție.
Rata de absorbție a fondurilor europene este pentru perioada 2014-2020 cu puțin peste 60%.

PNRR ar trebui regândit. Ambiția iniatiala de a construi spitale la Focșani, Sibiu și Brașov (așa cum anunta dl Presedinte al României in conferința de presa cu Președinta Comisiei Europene, dna Von der Leyen, cu prilejul vizitei sale la București) devine aproape imposibila, atâta vreme cât procesul de contractare trebuie încheiat pana in decembrie 2023 iar construcția efectivă pana in decembrie 2026.

Tocmai s-a semnat Acordul de Parteneriat între Comisia Europeana și Guvernul României. Pentru prima data, va exista un Program Operațional pentru Sănătate.

Din păcate, nu avem informații publice pentru a stii dacă din sumele enumerate mai sus Romania își propune sa subvenționeze controalele medicale propuse de Comisie.

Stim însă ca, in acest scop, Comisia va pune la dispoziția Statelor Membre o suma de aproximativ 100 de milioane EUR din programul EU4Health și Orizont Europa. Aceste sume au fost deja aprobate, dar vom vota curand in Parlamentul European o finanțare suplimentară în cadrul programului EU4Health 2023.

În plus, statele membre pot folosi și fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune, în special Fondul de dezvoltare regională și Fondul social european plus, pentru a cofinanța o parte din investițiile și cheltuielile necesare.

As vrea sa intreb, după ce am citit aceste informații pe site-ul Comisiei Europene, cine va negocia pentru Romania in fata Comisiei sumele acordate țării noastre pentru aceste examinări medicale? Exista o estimare a persoanelor care au nevoie de aceste controale medicale? Cine va fi împuternicit sa meargă la Bruxelles cu aceste cifre pe masa, cu argumente pentru a putea acoperi măcar nevoilor oamenilor săraci sau aflați sub pragul sărăciei? In mod normal, având datele la dispoziție, la care se adauga speranta de viața a cetățenilor romani, tara noastra ar trebui sa primească cea mai mare alocare de fonduri europene nerambursabile.

Comisia propune de asemenea și caravane de conștientizare și de realizare directa a analizelor la sate, in zonele izolate sau direct la domiciliul pacienților nedeplasabili. Dar acest lucru presupune o organizare riguroasa și coordonata pentru ca, după cum stim, fondurile europene nerambursabile sunt și foarte bine controlate. Fac un apel pentru a folosi aceste oportunități pentru sănătatea oamenilor și a societății românești.

Depistarea cancerului salvează vieți. Putem vorbi de vindecare în urma depistarii precoce a unor tipuri de cancer. Și nu poți depista faze incipiente decât mergând regulat la control. Cancerul nu doare in primele faze, de aceea e depistat de prea multe ori prea târziu, de aceea se pune un atât de mare accent pe preventie.

Puteți citi aici propunerile dnei Comisar Kyryakides https://ec.europa.eu/…/pressco…/detail/en/SPEECH_22_5674 al carei discurs se încheie in felul următor:

“Contez pe statele membre să adopte recomandarea în Consiliu până în luna decembrie a acestui an și să ne sprijine să realizăm ambiția finală a Planului european de combatere a cancerului”.

Va propun sa ne unim forțele, femei și bărbați, pentru ca Romania sa foloseasca oportunitățile și șansele pe care le are, in folosul oamenilor.

După cum spunea cunoscutul filosof indian Jiddu Krishnamurti: “Nu este semn de sănătate sa fii adaptat la o societate profund bolnava”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos