Acasă Cultura Credinciosii sarbatoresc astazi Sambata Blajinilor! E pacat de la Dumnezeu sa faci...

Credinciosii sarbatoresc astazi Sambata Blajinilor! E pacat de la Dumnezeu sa faci asta astazi!

Biserica ortodoxă română continuă astăzi obiceiurile din Săptămâna Luminată. Potrivit rânduielilor bisericești astăzi este Sâmbăta Tomii sau Sîmbăta Blajinilor.

În Sâmbăta Tomii se sărbătoresc morţii, informează romaniatv.net. Ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de Sâmbăta Blajinilor, adică a celor trecuţi în lumea de dincolo, printre care şi oamenii cu suflet bun care au murit neîmpărtăşiţi.

Unele familii hunedorene obişnuiau să celebreze această zi, Paştele Blajinilor, la câmp. Duminica Tomii marchează, în calendarul ţărănesc agrar, începutul verii.

Acolo duceau miel, pască şi ouă şi se credea că astfel sufletele morţilor neîmpărtăşiţi îşi vor găsi li­niştea şi odihna.

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În aceasta săptămană nu se fac parastase sau slujbe speciale pentru cei care au murit, ele sunt reluate dupa Duminica Tomii.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDoi tineri din Romania au transformat CASA BUNICII in cea mai frumoasa pensiune 100 % romaneasca!
Articolul următorMascatii au intrat cu forta in casa patronului Hexi Pharma!