Acasă Economie Cum era cu nu ne vindem tara? Cel mai mare producator de...

Cum era cu nu ne vindem tara? Cel mai mare producator de paine din Romania, cumparat de mexicani!

Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, a fost vândut de fondul de investiții Brodhurst Investments grupului mexican Bimbo, unul dintre liderii mondiali în panificație.

Valoarea tranzacției prin care Vel Pitar a fost preluată de mexicani se ridică la circa 200 de milioane de euro, iar anunțul official urmează să fie făcut săptămâna viitoare pe bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, scrie Profit.

Fiind un grup de panificație, Bimbo a preferat să cumpere numai Vel Pitar, nu și business-ul de morărit Șapte Spice, controlat de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NCH.

Vel Pitar a fost delistată de la bursă în 2006 de acționarul majoritar Broadhurst, condus de managerul Andrei Siminel. Vel Vitar este parte a grupului american New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel.

Pentru echipa NCH România, această tranzacție reprezintă al 27-lea exit de mare succes din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici, dar de peste 50.000 euro fiecare, situând echipa NCH România în top 1% mondial ca IRR pe termen lung.

Mexicanii de la Bimbo, afaceri de 17,2 miliarde de dolari în 33 de țări.

Vel Pitar este lider de piață în România și a avut în 2021 afaceri de 586,2 milioane lei și un profit net de 68,5 milioane lei, cu peste 1.900 de angajați. Compania a fost lansată pe piață în 2001, după ce Broadhurst Investment a preluat companiile românești din industria panificației Mopariv Vâlcea și Berceni București și le-a unit sub acest brand, alături de fabricile Granpan Tecuci și Panegrano Cluj.

Grupul mexican Bimbo, pe piață din 1943, este unul dintre cele mai importante la nivel global, cu operațiuni în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa și 197 de brutării, având afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari. În Europa mai este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina.

Anul trecut, grupul Bimbo a raportat vânzări de 17,2 miliarde dolari și un profit net de 788 milioane dolari. Grupul are peste 100 de branduri, precum Marias, Takis, Canelitos.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentVIDEO – Accidentul mortal din Sebes a fost filmat!
Articolul următorUtil: Tinerii din Romania pot face gratuit scoala de soferi. Exista o singura conditie