Cum ii sperie presa engleza pe britanici cu imigrantii romani

Informatiile publicate de presa britanica conform carora Comisia Europeana (CE) forteaza Marea Britanie sa plateasca ajutor social muncitorilor romani si bulgari din prima zi in care sosesc pe teritoriul acestui stat nu sunt adevarate, a declarat marti, la Bruxelles, Emer Traynor, purtatoare de cuvant a CE.

presa„Nu a existat niciodata o propunere a UE sau o directiva care sa prevada ca lucratorii migranti dintr-o tara membra UE sa primeasca ajutor social din ziua in care sosesc. Conform reglementarilor curente ale UE, muncitorii migranti nu pot sa ramana intr-un stat membru mai mult de trei luni daca nu au de lucru sau nu pot face dovada ca se pot intretine”, a declarat Emer Traynor.

Ea a precizat ca libera circulatie a lucratorilor ramane „o libertate fundamentala conform tratatelor UE si este una foarte importanta”. In ceea ce priveste acordarea de ajutoare sociale muncitorilor din tarile UE care se muta intr-un alt stat, „regulile sunt foarte clare”, a spus purtatoarea de cuvant.

„Legea UE prevede ca muncitorii migranti din UE pot pretinde beneficii sociale in tara in care se muta cand se considera ca sunt rezidenti, ceea ce inseamna ca lucreaza acolo sau au la fata locului membri ai familiei. Iar decizia privind cei care pot beneficia de plati sociale depinde de statele nationale, dar exista criterii clare in legislatie UE care trebuie urmate. Aceste criterii se aplica tuturor cetatenilor UE, inclusiv celor 250.000 de cetateni britanici care traiesc in Spania”, a mai spus Traynor.