Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante ale taxei auto a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial.
Textul oficial al OUG aduce precizari suplimentare, fata de comunicatul de vineri al Executivului, referitoare la restituirea banilor in cazul proprietarilor de masini care au depus deja cereri si chiar au primit o parte din suma.
Ordonanta adoptata vineri de Guvern vizeaza restituirea sumelor platite ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Daca vineri Biroul de Presa de la Palatul Victoria a informat cand are loc restituirea sumelor si cine sunt beneficiarii, publicarea in Monitorul Oficial aduce noi lamuriri.
Ce documente sunt necesare si unde se depune cererea:
La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al taxei, respectiv chitanta fiscala/ ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii taxei. De asemenea, se anexeaza copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de inmatriculare.
De asemenea, in ordonanta se specifica faptul ca cererea de restituire se solutionaeza prin decizie emisa de catre organul fiscal central competent, iar impotriva acestei decizii contribuabilii pot face contestatie in termen de 45 de zile de la comunicarea ei, arata ziare.com.
In cazul in care societatile de leasing au achitat respectivele taxe, atunci solicitarea de restituire se face de catre proprietarii care au achizitonat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.
Iata cand are loc restituirea sumelor, cu conditia ca solicitarea sa fie facuta in scris, organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018:
- pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
- pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Situatia celor care au primit deja niste bani
Cei care au primit deja decizii de solutionare a cererii de restituire, pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, trebuie sa stie ca vor primi banii inapoi, din oficiu, de la organele emitente ale deciziilor, la intervale diferite, in functie de tipul taxei, astfel:
– 120 de zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice ale OUG (care inca nu au fost stabilite de Guvern), pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
– un an de la intrarea in vigoare a OUG, pentru timbrul de mediu.
In cazul cererilor de restituire care au fost depuse si care nu au fost solutionate, sumele se restituie de catre organul fiscal central, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor de aplicare a OUG.