Stirea zilei

Cum s-a imbogatit Liviu Dragnea? Facand afaceri cu statul roman, prin prieteni, peste tot pe unde a avut functii!

Imaginile cu domeniul urias al lui Dragnea, care circula pe internet, incep sa prinda contur acum. Ancheta Rise Project de joi arata cum s-a imbogatit Liviu Dragnea intermediind afaceri banoase pentru prietenii lui si paguboase pentru statul roman. Potrivit Rise Project, şeful PSD i-a vândut şase terenuri, controversatului om de afaceri Costel Comana, cel care s-a sinucis la bordul unui avion, care zbura din Columbia în Costa Rica. Preţul tranzacţiei – peste un milion de euro, bani care au dispărut subit din declaraţiile de avere ale actualului preşedinte al Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile.

Într-un prim articol publicat miercuri, Rise Project arata legăturile dintre Liviu Dragnea, pe care îl numesc cel mai influent politician al momentului, și sinuciderea unui milionar român: Costel Comana. Acesta s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica.

4,9 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro. Sunt banii obţinuţi de Liviu Dragnea, în perioada 2007-2009 din vânzarea a şase terenuri, spun jurnaliştii Rise Project.

Unicul cumpărător a fost omul de afaceri Costel Comana, coleg de cămin cu Liviu Dragnea în facultate.

Cele mai mari suprafeţe vândute sunt în Turnu Măgurele şi provin din patrimoniul Modern SA, o fostă companie de stat, privatizată şi preluată de Liviu Dragnea. Actualul şef al Camerei Deputaţilor a primit un preţ bun şi pentru un teren din Năvodari, cumpărat cu bani puţini de la primărie, în 2005.

Alte două parcele vândute de şeful PSD sunt în judeţul Prahova. Potrivit declaraţiei de avere completate în 2008, Liviu Dragnea a obţinut 3 milioane de lei, dintr-un precontract încheiat pentru vânzarea acestor terenuri.

Tranzacţia a fost finalizată pe 20 octombrie 2009, astfel că, în declaraţia de avere din 2010, apare suma de 1,9 milioane de lei, restul sumei pe care o avea de primit de la Costel Comana. Lipseşte însă suma de 3 milioane, încasată în urmă cu doi ani.

În 2011, banii primiţi din vânzarea celor 6 terenuri nu se mai regăsesc în declaraţia de avere a lui Liviu Dragnea.

Întrebat ce a făcut cu cei 4,9 milioane de lei pe care i-a încasat de la Costel Comana, Liviu Dragnea a răspuns: „Am cumpărat cocotieri”.

Costel Comana, pe care DNA îl suspecta că a păgubit statul cu sume de ordinul milioanelor de euro, prin intermediul firmei Regiotrans, a deschis, în 2014, două firme în oraşul brazilian Fortaleza. În 2015, imediat ce a aflat de ancheta procurorilor, care obţinuseră şi arestări în acest caz, omul de afaceri s-a sinucis la bordul unui avion cu destinaţia Costa Rica.

În cele două firme înfiinţate în Brazilia, românul era asociat cu un localnic: Campos Junior, personaj despre care Rise Project a aflat că era şoferul lui Liviu Dragnea, atunci când şeful PSD mergea în ţara sud-americană. De altfel, vila de lux pe care Costel Comana o deţinea în Brazilia ar fi fost locul în care liderul social democrat şi prietenii săi se întâlneau periodic.

Şeful ANI: E scăparea legii

Loading...

Agenția Națională de Integritate (ANI) precizează că legea nu impune declararea banilor lichizi.

Bogdan Stan, președintele ANI, admite și el existența unei hibe legislative cât timp formularul nu obligă declarantul să treacă sumele de bani cash. Stan mai spune că ANI verifică totuși sumele de bani cash deținute de demnitari sau funcționari, întrebându-i.

Citiți investigația completă aici.

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP