Acasă Dosar Cum s-a ratacit ministrul Daniel Chitoiu in „padurea libaneza”! (Partea 1)

Cum s-a ratacit ministrul Daniel Chitoiu in „padurea libaneza”! (Partea 1)

354

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, se poate lauda cu multe in CV-ul personal.  Sa ne referim insa la doar doua: a fost unul dintre artizanii cotei unice de impozitare de 16% si a condus ANAF timp de patru ani, pe vremea cand premier era Calin Popescu Tariceanu (din 2004 pana in 2008).

In ceea ce priveste studiile sale, este doctor in economie (se pare ca nimeni nu i-a studiat lucrarea de doctorat, inca) si absolvent al Colegiului National de Aparare. Aceasta din urma institutie este una extrem de frecventata de politicieni (inclusiv Elena Udrea). Poate pentru ca are darul de a deschide anumite usi… cum ar fi cea a CSAT.

Si la Fisc, si la „privat”

Numai ca Daniel Chitoiu are si o alta latura a vietii sale, mai putin clara. Ne referim la perioada 1998-2001, cat timp a ocupat postul de sef suprem al Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Bucuresti. Spunem asta pentru ca, in mod surprinzator, in aceeasi perioada, mai exact in 1999, este numit cenzor la una dintre companiile detinute de oameni de afaceri libanezi suspectati de apartenenta la „mafia padurilor”: Silva Carpat Prodimpex.

Compania apare in numeroase rapoarte ale Curtii de Conturi si in dosare din instanta ca exploatator al unor domenii forestiere fara a se respecta prevederile legale. Abia in 2003 paraseste „functia” respectiva. Numai ca atunci era deja angajat (din 2001) controlor in cadrul Curtii de Conturi…

Legaturi spre terorism

Nu cunoastem ce a facut in calitate de cenzor dar stim ce au facut asociatii din acea firma – Abi Chahine Khalil, Hassan Faisal Sinno, Samia Ahmad Bakkar si Abla Abi Chahine (pe langa acestia exista si compania libaneza Universul Trading Company Sal SRL). Asociatii de mai sus, inclusiv Univerul Trading, au derulat afaceri cel putin dubioase cu societati din grupul familiei libaneze Awdi.

Iar familia Awdi este cercetata de DIICOT in dosarul Rodipet (societate aflata in portofoliul AVAS – Ministerul Economiei) pentru spalare de bani, trafic de persoane si constituire si aderare la grup mafiot. Deasemenea, membrii familiei sunt pe lista finantatorilor de structuri teroriste intocmita de SUA. Iar pe „tabelul” americanilor apar si asociatii firmei unde a fost cenzor actualul ministru al Economiei, liberalul Daniel Chitoiu.

Viata de bugetar

Pentru o persoana care toata viata a lucrat la „bugetari” (cel putin oficial), Daniel Chitoiu s-a descurcat mai mult decat onorabil – detine un teren intravilan de 360 de metri patrati, dobandit in 2010, are o casa in Bucuresti de peste 450 de metri patrati, dobandita tot in 2010, precum si o masina Hyundai.

In acelasi an, unul foarte bun pentru familia Chitoiu, a facut un schimb imobiliar de 330.000 de euro. Vizavi de conturi, detine 44.700 de lei si 4.200 de euro. Mai are actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 200.000 de lei. De aici a incasat si dividende de peste 17.000 de lei. Sotia sa, angajata la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor,  are bijuterii in valoare de 12.500 de euro.

Despre cum s-a remarcat ministrul Daniel Chitoiu pe vremea cand era in diferite CA-uri ale unor companii de stat va vom povesti intr-un articol viitor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos

3 COMENTARII

  1. Cota asta unica va avantajeaza pe voi astia cu bani multi si salarii mari ….pe omul de rand si in special bugetul statului..deloc…nu ne mai aburiti cu cota voastra