Intra in contact cu noi

Social

Cum va fi VREMEA pana pe 11 august! Vezi temperaturile pentru fiecare regiune a tarii!

Publicat cu

pe

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 5 – 11 august, in fiecare regiune a tarii, potrivit mediafax.ro.

BANAT

In primele zile ale intervalului de prognoza temperatura aerului va marca o crestere treptata, de la valori medii diurne de 34 de grade pana la 38 de grade pe data de 9 august. Ulterior, pana pe 12 august, un usor proces de racire va determina scaderea mediilor termice cu aproximativ 6 grade Celsius, pentru ca apoi sa se mentina la valori de 31…32 de grade pana la sfarsitul perioadei de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, marcand o crestere de la 17 la 21 de grade in primele zile, apoi o scadere treptata dupa 9 august, pentru ca in ultimele zile sa atinga, in medie, 16 grade.

Nu se vor semnala precipitatii in primele 5 zile de prognoza si abia dupa 10 august vor fi ploi pe arii restranse, in general slabe cantitativ.

Reclama

CRISANA

In cursul primelor patru zile, media temperaturilor maxime va creste cu 3…4 grade, spre 37 de grade ziua si 19 grade noaptea. Ulterior regimul termic va marca o scadere treptata, spre medii diurne de 30….31 de grade si, respectiv, nocturne de 16…17 grade, in intervalul 12-18 august.

Averse insotite de descarcari electrice se vor semnala incepand cu data de 9 august, dar pe arii mai extinse vor fi pe 10, 13, 14 si 15 august.

TRANSILVANIA

Reclama

Temperatura aerului va creste in primele zile, astfel incat pe 8-9 august se vor inregistra medii ale maximelor diurne de 34 de grade si ale minimelor nocturne de 16 grade Celsius.

Intre 10 si 13 august valorile termice vor scadea cu aproximativ 4 grade, iar pana la sfarsitul intervalului regimul termic mediu se va mentine relativ constant, in jurul a 28…29 de grade ziua si 12…13 grade noaptea.

Probabilitatea pentru averse si descarcari electrice va creste dupa data de 9 august, dar numai izolat vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate.

MARAMURES

Reclama

Intre 5 si 9 august valorile termice diurne vor creste in mod semnificativ, de la 32 pana la 36 de grade, in medie, iar minimele nocturne vor atinge 18 grade. Apoi temperatura va marca o scadere, atingand pe 12…13 august medii ale valorilor maxime de aproximativ 29 de grade si minime de 15 grade, pentru ca apoi sa se mentina la aceste valori normale climatologic pentru prima jumatate a lunii august.

Averse de ploaie insotite de descarcari electrice se vor semnala incepand cu 9…10 august, cand se vor cumula izolat cantitati de apa mai insemnate si, din nou, in intervalul 13…15 august.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va creste de la 29 la 33 de grade Celsius in primele patru zile, dar apoi va scadea, spre 29…30 de grade in jurul datei de 11 august. Pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul temperaturii aerului se va mentine relativ constant la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, cu o crestere spre 19 grade in jurul datei de 10 august, apoi o scadere, pana la 16 grade, in ultimele zile.

Reclama

Nu vor fi averse pana pe 9 august, apoi probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferica va creste, insa ploile vor fi in general nesemnificative cantitativ si se vor semnala pe arii restranse.

DOBROGEA

Temperaturile maxime vor creste de la 29 de grade in prima zi pana la 31 de grade, in medie, pe 9-10 august, dupa care se vor mentine relativ constante, in jurul valorii de 30 de grade, pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Mediile minimelor nocturne vor fi de aproximativ 19 grade in cea mai mare parte a perioadei de prognoza si doar pe 9…10 august vor creste spre 21 de grade Celsius.

Nu va ploua pana pe 10 august, apoi probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi redusa.

Reclama

MUNTENIA

Temperaturile maxime vor creste, in medie, de la 32 de grade in prima zi pana la 35 de grade pe 9 august, apoi vor scadea spre 32 de grade pe 12 august. Ulterior, pana la sfarsitul perioadei de prognoza, se vor mentine la aceasta valoare. Temperaturile minime vor avea valori medii de 17…19 grade pe tot parcursul celor 2 saptamani de prognoza.

Intre 5 si 9 august nu vor fi precipitatii, apoi va exista probabilitatea aparitiei unor ploi slabe cantitativ.

OLTENIA

Reclama

Intre 5 si 9 august mediile valorilor termice diurne vor creste de la 32 la 36 de grade Celsius, apoi vor scadea treptat, spre 32 de grade pe 12 august. In a doua saptamana regimul termic diurn se va mentine constant la valori apropiate de cele normale pentru prima jumatate a lunii august. Temperaturile minime nocturne vor fi, in medie, de 17…19 grade pe tot parcursul intervalului, cu cele mai calde nopti in intervalul 8-10 august.

Nu vor fi ploi in primele 5 zile ale perioadei de prognoza, apoi va exista o probabilitate redusa pentru averse slabe, cu precadere intre 13 si 15 august.

LA MUNTE

Vremea se va incalzi in intervalul 5-9 august, in care atat temperaturile maxime, cat si cele minime vor creste, in medie, cu 5 grade, atingand pe data de 9 august, valori medii de 14 grade dimineata si 25 de grade la amiaza. Ulterior regimul termic va scadea usor si treptat, spre medii diurne de 20 de grade si nocturne de 11 grade la sfarsitul intervalului de prognoza.

Reclama

Pe parcursul primelor zile instabilitatea atmosferica va fi redusa, dar dupa 10 august creste probabilitatea pentru averse si descarcari electrice.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

Reclama

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Reclama

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Publicat cu

pe

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea noastra, deoarece joaca un rol cheie in reglarea nivelului de calciu si fosfor din organism, esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.

De asemenea, are un rol important in sistemul imunitar si sistemul nervos. Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Cand pielea noastra este expusa la soare, produce vitamina D. In timpul iernii, insa, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important sa obtinem suficienta vitamina D prin alimente sau suplimente.

Iata cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D. ​​

Produsele din peste, cum ar fi somonul, sardinele, codul si tonul.
Uleiul de peste este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina D si poate fi consumat ca supliment.

Produsele lactate si ouale. Un fapt inedit este ca vitaminele si mineralele sunt concentrate in principal in galbenusul de ou.

Reclama

Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vita – Aproximativ 90 g de ficat de vita inabusit contine 42 de unitati din aceasta vitamina valoroasa.

In unele tari, in care lumina soarelui este mai putin vizibila, produsele lactate sunt imbogatite cu vitamina D. In timpul iernii, cand riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.

sursa: Rador Radio Romania

Reclama
Continua sa citesti

hot news