Acasă Stirea zilei Cunoscut preot: „E un trend acum sa nu mai crezi in nimic....

Cunoscut preot: „E un trend acum sa nu mai crezi in nimic. Nici in Covid, nici in vaccinuri, in medici”

314

Preotul Bogdan Chiorean, medic de profesie, avertizeaza asupra impactului devastator al teoriilor conspiratie, in special cele propovaduite de anti-vaccinisti. „Traim vremuri tulburi si ne afundam intr-un abis al conspiratiilor. Asa e si cu Covidul, ca am vazut ca multi nu cred nici in asta. E halucinant”, spune preotul.

Preotul Bogdan Chiorean conduce si centrul de Paliatie Sfantul Nectarie din Cluj-Napoca. „E un trend acum sa nu mai crezi in nimic. Nici in Covid, nici in vaccinuri, in medici, in specialisti. Despre vaccin, pai macar cele pentru bolile copilariei sa fie facute, caci sunt cazuri care pot duce la complicatii severe sau chiar la deces. Multe site-uri foarte accesate in Romania sunt despre teoriile consiprationiste. Se incearca sub orice forma nevaccinarea, se transmite ca vaccinul ar fi facut din fetusi avortati, mai stiu eu ce, ca sa atraga oprobiul public. Pe langa vaccinul pentru rujeola, de exemplu, eu vorbesc fiindca sunt intr-un centru oncologic de vaccinul impotriva infectiei HPV care provoaca cancerul de col-uterin. E unul dintre putinele vaccinuri care pot sa previna o forma de cancer. Pe cei care nu cred, i-as invita la noi in centru sa vada la ce poate duce pe termen lung aceasta teorie anti-vaccinare”, a declarat preotul pentru Actual de Cluj.

„Libertatea e nepretuita. Ai libertate totala, poti citi ce iti doresti, dar haideti sa fim atenti cum filtram anumite informatii. Eu am avut si cunostinte care au atitudinea asta cu vaccinul. De multe ori intr-o familie este un caz cu un copil bolnav, iar parintii cauta fel si fel de motive, uneori axandu-se pe vaccin. Sunt decizii neinformate. Mai demult oamenii mergeau la medici ca la preoti: ‘faceti cum stiti ca-i mai bine!’, spuneau. Acum multi se duc dupa ce citesc doua-trei fraze pe Dr. Google si au impresia ca sunt mari specialisti.

Iar politia aceasta conspirationista le ofera si un aer de superioritate, ei crezand ca detin informatii pe care altii nu le cunosc. Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare notiuni de imunologie, fiziologie sa-si dea cu parerea. Eu am o teorie: daca ma duc la mecanic cu masina, nu ii zic ce sa-mi faca la ea, ca nu ma pricep. Daca eram atat de destept, o reparam acasa. Sunt multe legaturi pe care le gasesti, daca esti setat pe asta. Poti gasi legaturi si conspiratii la tot pasul. Este un banc. Bula e intrebat la scoala care este legatura dintre electricitate si apa si raspunde: pai de fiecare data cand intru in baie, suna un telefon. Vedeti? Legaturi poti gasi oriunde, asa cum face si Bula”, a mai spus preotul.

„Dar ce se intampla atunci cand spune un medic ca vaccinul nu e bun, fiindca au fost cazuri?”, a fost intrebat Chiorean.

„Da, au fost si sunt si acum. Asta e foarte grav si foarte trist. Cel mai potrivit este intr-un caz de acest fel sa i se retraga dreptul de libera practica. Traim vremuri tulburi si ne afundam intr-un abis al conspiratiilor. Asa e si cu Covidul, ca am vazut ca multi nu cred nici in asta. E halucinant. Am vazut ca sunt multi specialisti si in fizica cuantica, teorii monologice, cum merg undele, in Bill Gates si 5G care duce la Covid si la o mare conspiratie mondiala care vrea sa ne conduca pe toti. Asa ceva nici nu merita comentat. Sa avem discernamant si vom trece peste toata aceasta perioada. Cu calm”, a raspuns preotul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos