Acasă Auto Date oficiale: În România circulă peste 62.000 de ”bombe pe roti”. Neoficial… Dumnezeu...

Date oficiale: În România circulă peste 62.000 de ”bombe pe roti”. Neoficial… Dumnezeu cu mila!

România a depășit pragul psihologic de 10 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul lui 2022. Dintre acestea, oficial, peste 62.000 circulă cu sisteme de propulsie pe GPL. Dar, se pare că există și multe „bombe pe roți” – mașini cu instalații de gaz neomologate.

În urma dezastrului provocat la Crevedia de explozia depozitului de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) patronat de fiul primarului PSD din Caracal, care funcționa ilegal de ani buni, Newsweek a solicitat Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) datele oficiale privind autovehiculele cu sisteme de propulsie pe GPL înregistrate în România, pentru a contura amploarea unei părți a afacerii cu GPL, cea din domeniul transporturilor.

Atenție, însă, cel mai important business cu GPL este cel pentru încălzirea imobilelor, foarte multe clădiri civile și industriale din zone mai izolate, fără rețea de gaze naturale, având în curți butelii imense de GPL.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI arată că în România circulă oficial peste 62.000 de autovehicule pe GPL.

Sunt omologate și înmatriculate 61.783 de autoturisme care funcționează cu benzină și GPL, 26 de autoturisme care funcționează doar cu GPL, 13 autobuze și microbuze pe GPL, 212 de autovehicule de marfă pe benzină și GPL și 4 autovehicule de marfă care merg doar cu GPL.

În total, 62.038 din cele peste 10 milioane de autovehicule înmatriculate în România (7.991.901 de autoturisme) funcționează cu sisteme de propulsie pe GPL.

Dar, există și autovehicule care „merg” și cu alte tipuri de gaz – GNC (Gaz Natural Comprimat) și GNL (Gaz Natural Lichefiat) – care au nevoie de stații de alimentare speciale.

Potrivit DGPCI, în România sunt înregistrate la ora actuală 2.449 de autorurisme pe benzină + GNC, 360 de autoturisme pe GNC, 135 de autobuze și microbuze pe GNC, 161 de autovehicule de marfă pe benzină + GNC, 9 autotractoare pe GNC, 386 de autotractoare cu sisteme de propulsie pe GNC/GNL și 15 autotractoare pe GNL + motorină.

Avem și multe „bombe pe roți”

Mașinile pe GPL sunt la modă de zeci de ani în Europa, GPL-ul fiind cu circa 50% mai ieftin decât benzina și motorina și mult mai puțin poluant. În Italia, de exemplu, cele mai multe mașini pe benzină au și instalație de GPL.

Există două tipuri de mașini pe GPL, cu instalație montată direct din fabrică, cum este, de pildă, și Dacia Logan ECO-G 100, și cu instalație aftermarket, pusă ulterior de proprietar. Mașinile cu GPL din fabrică vin direct cu omologarea înscrisă în cartea de identitate, iar mașinile cu instalație GPL aftermarket trebuie omologate obligatoriu individual la RAR.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI indică, însă, că în România circulă și multe „bombe pe roți”. Adică, autovehicule cu instalație GPL neomologată.

Concret, DGPCI spune că în România sunt înregistrate 61.783 de autoturisme pe benzină + GPL, dar doar 34 dintre acestea au motor termic de peste 2.0 litri.

Imposibil! Fie datele DGPCI nu sunt corecte, fie în România circulă multe „bombe pe roți”. Oricine este atent în trafic poate identifica cu ușurință, de exemplu, SUV-uri sau limuzine ceva mai vechi, cu motoare mari, de 3.0 litri, 5.0 litri și peste, care au „priză” de GPL.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentAnunț șoc pentru bugetari: Voucherele de vacanță ar putea fi eliminate total din 2024 
Articolul următorVeste buna pentru economia Romaniei: Fitch Ratings ne-au reconfirmat perspectiva stabilă şi ratingul de ţară