Acasă Economie De acum, persoanele fizice isi pot verifica ELECTRONIC situatia fiscala! E foarte...

De acum, persoanele fizice isi pot verifica ELECTRONIC situatia fiscala! E foarte simplu! Uite cum

De acum orice persoana fizica din toata tara isi poate verifica electronic propria situatie fiscala, la trei luni dupa ce Spatiul Privat Virtual a fost lansat si a functionat ca proiect pilot pentru contribuabilii din Bucuresti si Ilfov, a anuntat Ministerul Finantelor.

anaf

Spatiul Privat Virtual este primul serviciu electronic pus in functiune in Romania prin intermediul caruia o persoana fizica poate consulta online propria situatie fiscala.

„Am multumirea ca in timpul mandatului am initiat si pus in aplicare mai multe proiecte de modernizare a administratiei fiscale, de incurajare a interactiunii online dintre fisc si contribuali. Serviciul Spatiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, insa cu multa pricepere si implicare de catre specialistii din MFP si ANAF”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, care nu va mai ocupa acest post in Cabinetul Ponta IV.

Pentru a-l accesa, persoanele fizice vor trebui sa se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta.

IDENTIFICAREA ELECTRONICA SE POATE FACE AICI

Comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre fisc catre contribuabil.

Contribuabilii au acces la mai multe informatii privind propria situatie fiscala, respectiv soldul obligatiilor neachitate, decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta) si nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online. De asemenea, contribuabilii mai pot verifica online informatiile cuprinse in declaratia 112, respectiv sumele declarate de angajator pentru contributiile de asigurari sociale in functie de veniturile realizate.

Proiectul va fi dezvoltat si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

Serviciul va fi dezvoltat treptat, potrivit Ministerului Finantelor, in baza unui calendar care urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie 2015.

Sursa: Mediafax

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentAi planuri de Craciun si Revelion? Afla cum va fi vremea in acea perioada
Articolul următorDiscutie cu „scantei” intre Steaua si MApN pe tema emblemei si a numelui! Stelistii nu vor sa negocieze nimic cu Armata!