10.6 C
București
luni, martie 4, 2024
AcasăACTUALITATEDe astazi mai ies sute de detinuti din puscarii prin ordinul ministrului...

De astazi mai ies sute de detinuti din puscarii prin ordinul ministrului Carmen Dan!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

De astazi pe strazile din Romania vor circula si mai multi detinuti liberati inainte de termen dupa ce in urma cu o luna au iesti peste o mie. Ordinul ministrului de Interne privind aresturile improprii a fost publicat in Monitorul Oficial, iar toate calculele vor trebui refacute pentru a fi avute in vedere zilele petrecute in detentie in conditii improprii in aresturi, afirma Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FNSANP).

Potrivit sursei citate, acest lucru inseamna ca pot aparea si alte erori de sistem si ca, cel mai probabil, vor fi cazuri de detinuti care ar fi trebuit deja pusi in libertate in perioada 19 octombrie – 17 noiembrie 2017.

„De ieri, angajatii penitenciarelor au reluat calculul executarii pedepselor de catre detinutii aflati in custodie, avand in vedere ca a fost publicat ordinul ministrului de Interne (nr. 140/2017) prin care se stabilesc aresturile de politie care au conditii improprii. Avand in vedere ca acest ordin apare cu aproape o luna intarziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie 2017), toate calculele vor trebui refacute pentru a fi avute in vedere zilele petrecute in detentie in conditii improprii in aresturi. Ceea ce inseamna ca pot aparea si alte erori de sistem si ca, cel mai probabil, vor fi cazuri de detinuti care ar fi trebuit deja pusi in libertate in perioada 19 octombrie – 17 noiembrie 2017”, se spune intr-un comunicat al FNSANP.

De asemenea, trebuie refacute calculele pentru liberarea conditionata pentru toti detinutii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede in comisiile de liberare conditionata.

„Avand in vedere ca a fost deja un caz in care un detinut a fost tinut in detentie ilegala, asteptam reactia ministrului Justitiei – cel direct responsabil de aplicarea acestei legi in bune conditii – atunci cand se va descoperi ca vor fi si alte persoane care au fost tinute peste termenul legal in detentie”, precizeaza sindicalistii.

Ca urmare a aplicarii legii recursului compensatoriu, numai joi, 16 noiembrie, au fost pusi in libertate conditionat, un numar de 128 de detinuti, numarul total al detinutilor din penitenciare scazand astfel la 24.336, atrag atentia reprezentantii federatiei.

„Acest trend se va pastra o buna perioada de timp, pe masura ce beneficiarii recursului compensatoriu vor fi prezentati comisiilor de liberare conditionata. Dar, pentru ca dezinformarea prin omisiune ramane dezinformare, va punem la dispozitie cifrele exacte ale gratierii mascate, dupa o luna de aplicare. Cel mai probabil domnul Tudorel Toader va fi iarasi surprins, insa in perioada 19.10.2017 – 15.11.2017, ca urmare a aplicarii legii recursului compensatoriu, numarul de detinuti din penitenciare a scazut de la 25.798 la 24.464, conform datelor prezentate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Rezulta, deci, ca au fost pusi in libertate, prin aplicarea acestei legi, un numar de 1.334 de detinuti, din care 674 la termen, asa cum a precizat de altfel si ANP. Restul de 660 au fost pusi in libertate conditionat, acestia intrand mai repede in comisiile de liberare tocmai pentru ca le-au fost scazute pedepsele prin recursul compensatoriu (Aceasta cifra a crescut deja cu 128 ieri). Detaliul referitor la detinutii pusi in libertate conditionat ca parte a totalului beneficiarilor este relevant avand in vedere ca pana in 2022 majoritatea beneficiarilor acestei legi vor fi din categoria celor liberati conditionat, iar acest numar va fi extrem de mare si de nepopular, de indata ce criminalitatea va exploda si se va dovedi ca aceasta masura nu are nicio legatura cu modernizarea penitenciarelor”, se mai arata in comunicat.

sursa: AGERPRES

Ultimele stiri