Acasă Economie De banci si de moarte nu scapi! Bancile refuza amanarea ratelor populatiei!

De banci si de moarte nu scapi! Bancile refuza amanarea ratelor populatiei!

1897

Situatia incerta in care se afla intreaga lume, cu atat mai mult Romania, nu induioseaza cu nimic bancherii, care insista ca trebuie sa-si primeasca ratele la timp. Sanatatea romanilor, blocati in case inclusiv la recomandarea Guvernului, cade pe plan secund, banii conteaza!

In goana dupa bani, bancherii spun ca facilitățile la plata ratelor pot deteriora profilul de risc al clientului, susțin reprezentanții băncilor, este mesajul transmis de Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Sistemul bancar a înaintat către Guvernul României și către Banca Națională a României un set de măsuri menite a-i permite să fie cât mai bine pregătit în a răspunde solicitărilor clienților și a contracara efectele nocive generate de pandemie. Comunitatea bancară face toți pașii necesari pentru a evita orice perturbări majore în economie și pentru a asigura finanțarea economiei și accesul persoanelor juridice si fizice la serviciile esențiale.

În contextul manifestării pandemiei de COVID-19 în România, preocuparea imediată a instituțiilor de credit a vizat adoptarea de măsuri pentru protejarea sănătății clienților și a personalului băncilor, dar și din perspectiva asigurării continuității operaționale a activității băncilor pentru situații agravante. Băncile din România au întocmit Planuri de Continuitate ale Afacerilor pentru situații critice, fiind pregătite să onoreze solicitările clienților privind funcționarea cardurilor și decontarea plăților, asigurarea de lichiditate în mod corespunzător, desfășurarea activității în unitățile bancare, etc.

Ca măsură suplimentară de asigurare a sănătății, băncile recomandă populației efectuarea plăților fără numerar, prin mijloace moderne de plată puse la dispoziție de băncile din România, precum cardurile sau plățile online. Băncile își vor informa în mod constant clienții asupra necesității de a evita ori de câte ori va fi posibil contactul fizic direct în sucursale și agenții. În acest sens, băncile vor lua măsuri prin care să poată deservi clienții persoane fizice prin intermediul mediului online, pentru un număr cât mai mare de produse si servicii. În acest context, considerăm că se impune adoptarea cu celeritate a proiectului legislativ prin care semnătura electronică avansată să poată îndeplini cât mai multe dintre funcțiunile semnăturii electronice calificate, ceea ce ar putea constitui un ajutor real pentru consumatori.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos