Cu cerşetoria ne confruntăm zi de zi. Ne deranjează foarte tare când străinii vin la noi şi înainte de a vedea frumuseţile ţării, văd, poate încă din taxi, spălătorii de parbriz. Ne deranjează să trecem pe lângă oameni care dorm pe străzi şi miros urât, scrie Digi24.ro. Ne deranjează. Ce facem pentru asta? Putem noi să facem ceva să nu mai fie oameni pe străzi? Ei bine, da! Putem ajuta măcar la diminuarea, dacă nu la eradicarea acestui fenomen al cerşetorilor şi oamenilor străzii. Pentru că intersecţia dintre cele două categorii nu este una perfectă. Nu toţi oamenii străzii sunt cerşetori. Şi nu toţi cerşetorii sunt oameni ai străzii.

Un fenomen care a apărut la noi în anii 90 și care a ajuns deja la a treia generaţie de oameni ai străzii. Acum 25 de ani erau copiii străzii, fugiţi din orfelinate, acum asistăm la un alt fenomen: sunt familii întregi pe stradă. O treime dintre ele sunt în Bucureşti.

Dormim prin canale. Dormim, tată, prin parcuri. Dormim pe unde putem. Trăim în cerul liber…”, spune un om al străzii.

Nu putem vorbi de o estimare la nivel național”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române.

ONG-urile estimează că sunt 15.000 de oameni fără adăpost în România, din care 5.000 în Bucureşti.

Care sunt poveștile lor? Cum au ajuns să doarmă sub cerul liber? Cum îi putem ajuta? Aflați din materialul video atașat.

Sursa: Digi24.ro

Transparenta face diferenta