19.4 C
București
miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăACTUALITATEInternationalDe ce Trump vrea să renunțe la comanda NATO

De ce Trump vrea să renunțe la comanda NATO

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pentagonul analizează o posibilă schimbare majoră în structura sa de comandă, care ar putea reprezenta o transformare simbolică semnificativă în echilibrul de putere al NATO. După aproape 75 de ani de la numirea lui Dwight D. Eisenhower, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, în funcția de comandant suprem al NATO în Europa, Statele Unite ar putea renunța la această responsabilitate. Această decizie ar fi surprinzătoare, având în vedere că rolul de comandant suprem al NATO (SACEUR) a fost întotdeauna deținut de un general american.

Conform unor surse din Pentagon citate de NBC News, administrația Trump ar lua în considerare abandonarea acestei funcții într-un context mai larg de restructurare a comandamentelor și sediilor militare, cu scopul de a reduce cheltuielile. În prezent, generalul Chris Cavoli, care deține această poziție, este și șeful Comandamentului European al SUA, fiind un actor cheie în sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Deși nu este clar cât timp ar dura o astfel de reorganizare, decizia ar putea fi modificată până la implementare, iar Congresul ar putea influența procesul prin intermediul puterii financiare.

Renunțarea la funcția de SACEUR ar marca o schimbare majoră în influența militară americană asupra NATO, alianța care a asigurat securitatea și pacea în Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Dacă Statele Unite ar renunța la rolul de comandant suprem al NATO, acest lucru ar fi perceput în Europa ca un semnal puternic al retragerii Americii din alianță”, a declarat amiralul (r) James Stavridis, fost comandant SACEUR între 2009 și 2013. „Ar fi o greșeală politică enormă, iar odată ce renunțăm la acest rol, nu îl vom mai recupera. Vom pierde o influență semnificativă în NATO, iar acest lucru va fi interpretat, pe bună dreptate, ca un prim pas către o ieșire completă din Alianță”, a subliniat el.

De la înființarea funcției, aceasta a fost ocupată de personalități marcante ale armatei americane, precum Alexander Haig, fost secretar de stat și șef al staff-ului Casei Albe, John Shalikashvili, fost președinte al Statului Major Comun, și Wesley Clark, candidat la președinția SUA în 2004.

Ultimele stiri