Acasă ACTUALITATE De frica rusilor, Letonia introduce stagiul militar obligatoriu

De frica rusilor, Letonia introduce stagiul militar obligatoriu

Ministrul leton al apararii Artis Pabriks a anuntat marti reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescande cu Rusia vecina si a razboiului din Ucraina, transmite miercuri AFP, citata de Agerpres.

„Actualul sistem militar al Letoniei si-a atins limitele. In acelasi timp, nu avem niciun motiv sa credem ca Rusia isi va schimba comportamentul’, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renuntat la serviciul militar obligatoriu dupa aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei tari baltice membra a Uniunii Europene este formata din militari de cariera si voluntari ai Garzii Nationale care servesc in infanterie cu jumatate de norma in timpul weekendului.

O tara cu mai putin de doua milioane de locuitori care se invecineaza cu Belarus si Rusia, Letonia are in prezent doar 7.500 de soldati in serviciu activ si membri ai Garzii Nationale, sprijiniti de 1.500 de soldati NATO.

Conform ministrului leton al apararii, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar barbatii, va fi reintrodus in 2023.

Gatis Priede, membru al Garzii Nationale, a salutat decizia drept „cea mai buna veste”, apreciind ca ea ar fi trebuit adoptata in momentul anexarii Peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014.

„Este cel mai bun lucru de facut: sa antrenam mai multi rezervisti pentru armata noastra si pentru intreaga forta NATO, care inca lipseste foarte mult in regiunea Europei de Nord si a Marii Baltice”, a declarat el pentru AFP.

Artis Pabriks a anuntat, de asemenea, un proiect de construire a unei baze militare in apropierea orasului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de granita cu Rusia decat actuala baza de la Adazi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentGranarul lumii: Romania este al doilea mare producator de grau din Europa si lider detasat la porumb!
Articolul următorKelemen Hunor i-a spus în față lui Iohannis: Nu trăim în România educată!