De luni, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Este vorba despre transpunerea unei directive comunitare în legislația românească, a explicat la Digi24 economistul Adrian Bența.
„Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală, nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”, a spus Bența.
„Cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat el.
De luni, 11 ianuarie ANAF – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN, anunță și Ziarul Financiar.
Operaţionalizarea era prevăzută pentru 4 ianuarie, dar a fost amânată pentru 11 ianuarie.
Prin acest registru central, ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei.
Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.
România trasnspune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.
Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.
În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, persoanele care deţin dreptul de semnătură, dar şi persoanele care acţionează în numele clientului.
Pentru casetele de valori de la bănci trebuie menţionat numele concesionarului şi toate datele de verficare ale acestuia. Acestă nouă legislaţie cu toate prevederile ei are ca motivaţie lipsa împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, dar şi identificarea beneficiarului real al mişcărilor de bani.