9.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATEAutoDecizia justitiei pe care TREBUIE s-o stie TOTI SOFERII: Masinile pot fi...

Decizia justitiei pe care TREBUIE s-o stie TOTI SOFERII: Masinile pot fi inmatriculate fara plata TIMBRULUI DE MEDIU!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mașinile electrice se ieftinesc pe fondul scăderii cererii

Sub presiunea concurenţilor chinezi, marii producători auto americani şi...

Efectele razboiului: masinile rusesti interzise in tarile europene

Polonia, Finlanda si tarile baltice interzic intrarea masinilor rusesti....

Magistraţii de la Tribunalul Dolj au hotărât să oblige Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj să înmatriculeze un BMW fără plata timbrului de mediu. Este prima hotărâre de acest fel dată de magistraţii doljeni, una după care funcţionarii Serviciului de Înmatriculare se aşteaptă la o „avalanşă“ de cereri privind înmatricularea maşinilor fără plata timbrului de mediu.

Povestea acestui dosar începe pe data de 20 mai 2015, când un bărbat din localitatea Dobreşti a solicitat Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Dolj înmatricularea unui autoturism BMW 525 pentru care nu achitase timbrul de mediu. În aceeaşi zi, Serviciul de Înmatriculări i-a răspuns că nu este posibil acest lucru, pentru că nu se încadrează în situaţiile de scutire sau exceptare prevăzute de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Cu răspunsul primit, doljeanul a chemat SPCRPCÎV Dolj în judecată, prin avocatul Laurenţiu Stanca din cadrul Baroului Dolj. Reclamantul a cerut Tribunalului Dolj să oblige funcţionarii Serviciului de Înmatriculări să-i înmatriculeze maşina fără plata timbrului de mediu, considerând că această obligaţie încalcă legislaţia europeană. La acea dată, BMW-ul doljeanului era înmatriculat în Bulgaria, iar când a vrut să îl înmatriculeze în România a aflat că trebuia să plătească un timbru de mediu în valoare de… 2.850 de euro. Asta în condiţiile în care maşina îl costase 1.500 de euro.

Dosarul cu nr. 7201/63/2015 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe data de 5 iunie, iar după două termene de judecată, pe 7 octombrie, instanţa a dispus suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o cauză în care a fost întrebată dacă legislaţia europeană (art. 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care prevede asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor între statele membre) este compatibilă cu prevederile OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Răspunsul CJUE, care a venit pe 9 iunie, anul acesta, a fost unul destul de clar. Ordonanţa cu pricina este la fel de discriminatorie ca şi formele anterioare ale acestei taxe, fie că s-a numit taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare sau taxă pentru emisii poluante.

Contitnuarea pe gds.ro

Ultimele stiri