Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

Deputatul Robert Sighiartău: România pierde aproape 400 de locuitori pe zi. Trebuie să oprim declinul demografic

Publicat cu

pe

Deputatul PNL Robert Sighiartău afirmă că ţara noastră pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi şi prezintă mai multe iniţiative legislative care au ca scop combaterea declinului demografic, între care cea vizând reducerile fiscale pentru familiile numeroase, masa caldă pentru copii la şcoală şi grădiniţă, sprijinul suplimentar pentru familiile monoparentale.

”România pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi, o statistică alarmantă care se traduce în pierderi economice, sociale şi culturale majore pentru ţară. În fiecare an, pierdem echivalentul unui oraş cât Piteştiul, iar până în 2050, numărul de locuitori din România se va reduce la 14 milioane. Aceste cifre sunt tulburătoare şi trebuie să ne mobilizeze pentru a lua măsuri concrete în vederea combaterii declinului demografic”, afirmă Robert Sighiartău, într-o declaraţie de presă transmisă vineri.

El adaugă că reducerea populaţiei duce la îmbătrânirea accelerată a societăţii şi la dificultăţi de adaptare, scăderea forţei de muncă, a numărului de contribuabili şi a veniturilor bugetare, concomitent cu creşterea cheltuielilor în domeniul sănătăţii.

”Practic, vom avea costuri din ce în ce mai mari, iar venituri din ce în ce mai mici. În ultimă instanţă, scăderea şi îmbătrânirea populaţiei vor duce chiar la diminuarea influenţei politice şi economice a României pe plan internaţional, ca o ţară din ce în ce mai mică şi mai puţin relevantă. Pentru a combate această situaţie, am propus un pachet legislativ amplu care cuprinde mai multe iniţiative ce vizează sprijinirea familiilor, încurajarea natalităţii şi protejarea copiilor. Alături de colega mea, Maria-Daniela Calista şi cu susţinerea parlamentarilor PNL, am iniţiat o propunere legislativă ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din România. Vizăm deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreţinere”, continuă deputatul.

Reclama

Potrivit acestuia, contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreţinere – soţie, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreţinere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime.

”Aceasta este o măsură care poate reduce povara financiară pentru familiile cu mai mulţi copii şi poate sprijini creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a acestora. Proiectul a fost depus în 23 martie 2022 la Senatul României”, susţine Sighiartău.

El menţionează că proiectul de lege pentru asigurarea mesei calde în învăţământul preşcolar este o iniţiativă importantă pentru a sprijini familiile cu copii şi pentru a încuraja frecventarea timpurie a şcolii. Este vorba despre asigurarea unei mese calde în creşele şi grădiniţele de stat, particulare sau confesionale, astfel încât toţi copiii să beneficieze de acest avantaj.

”În prezent, mulţi părinţi nu îşi permit să plătească separat masa zilnică a copiilor la creşele şi grădiniţele de stat sau private, ceea ce îi privează pe copiii lor de o educaţie preşcolară de calitate. În acest sens, proiectul de lege prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflaţiei, pentru toţi copiii din şcolile şi grădiniţele acreditate ori autorizate. Proiectul poate contribui la îmbunătăţirea nutriţiei copiilor noştri şi dezvoltarea lor viitoare. De asemenea, acest proiect poate reduce povara financiară a familiilor cu copii, încurajând astfel şi creşterea natalităţii”, arată deputatul liberal.

Reclama

De asemenea, el adaugă că, în cadrul Campaniei ViaţăpentruRomânia, a propus dublarea nivelului alocaţiilor pentru familiile monoparentale. Astfel, în situaţia unui singur părinte care îngrijeşte un copil, nivelul va fi în jur de 220 de lei, la doi copii, alocaţia pentru familie va fi de 430-450 de lei, la trei copii, alocaţia pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulţi copii în îngrijirea unui singur părinte, alocaţia pentru familie va fi între 850-899 lei.

”Pentru că siguranţa copiilor noştri este o prioritate, am luat măsuri concrete pentru a facilita transportul în siguranţă al elevilor din învăţământul primar la şcoală. Legea 249/2021, iniţiativă legislativă susţinută în campania noastră #ViaţăpentruRomânia, prevede că din anul şcolar 2022/2023, elevii din învăţământul primar de stat, particular sau confesional, din oraşele şi municipiile României, vor beneficia de curse şcolare gratuite. Acest proiect de lege are un impact major asupra vieţii copiilor noştri şi asupra comunităţilor din care aceştia fac parte. Reducem presiunea pe timpul părinţilor, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportaţi în condiţii de siguranţă, fără riscul de a fi expuşi la pericolele străzii”, mai arată Robert Sighiartău.

El subliniază că această iniţiativă legislativă vine în sprijinul familiilor cu venituri reduse, care nu îşi pot permite să plătească transportul copiilor la şi de la şcoală. Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse şcolare, prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale, iar astfel, se asigură accesul egal la educaţie şi contribuim la reducerea inegalităţilor sociale.

”Programul Kiss & Go este o iniţiativă menită să îmbunătăţească siguranţa rutieră a copiilor şi să reducă aglomeraţia în trafic din jurul şcolilor. Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spaţiu sigur şi convenabil pentru a ridica sau lăsa copiii. Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care şoferii au permisiunea să oprească şi să staţioneze pentru o perioadă scurtă de timp – nu mai mult de două minute – în timp ce elevul coboară sau urcă în maşină, astfel încât copiii să poată merge între maşină şi şcoală în siguranţă. Programul este implementat de consiliul local. Zona funcţionează în timpul orelor de vârf, permiţând părinţilor să staţioneze în maşini timp de până la două minute în imediata apropiere a şcolii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi şi puncte de penalizare se aplică dacă şoferul părăseşte vehiculul nesupravegheat”, adaugă el.

Reclama

Potrivit deputatului, în prezent, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea acestei practici, care s-a dovedit utilă şi eficientă.

”Am susţinut şi promovăm în continuare iniţiativa lui Matei Dobrovie de recunoaştere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislaţie, după modelul altor state europene precum Spania, Franţa şi Belgia. Credem că ea rămâne relevantă şi valoroasă, mai ales în contextul unei crize în continuă desfăşurare, cea a declinului demografic. Iniţiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima dată în România a conceptului de «familie numeroasă» şi oferirea de beneficii şi facilităţi prin intermediul unui card public emis de către administraţia publică sau prin intermediul unui card privat oferit de către parteneri privaţi. Aceste beneficii şi facilităţi pot include tichete de reducere pentru achiziţionarea de maşini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuităţi la medicamente şi la articole pentru copii şi alte avantaje similare”, menţionează Sighiartău.

Proiectul de lege propune introducerea unor condiţii obligatorii pentru a beneficia de facilităţile oferite, printre care: cel puţin unul dintre părinţi trebuie să aibă un loc de muncă şi să se ocupe de îngrijirea şi supravegherea a cel puţin trei copii, să aibă capacitate deplină de exerciţiu; condiţia vârstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasă, împreună cu condiţia şcolarizării obligatorii a copiilor şi restricţii clare privind numărul de absenţe permise. Măsura are ca scop şi prevenirea abandonului şcolar al copiilor din familiile numeroase din cauza cheltuielilor crescute.

”Aceste proiecte şi măsuri nu sunt singurele pârghii în politicile de redresare demografică. În Campania #ViaţăpentruRomânia am propus şi vom propune mai multe iniţiative complementare. Toate acestea sunt prime măsuri ce trebuie să facă parte dintr-o lungă campanie care să vizeze politici directe şi indirecte de stimulare a natalităţii pentru că viitorul României este în joc”, conchide deputatul PNL.

Reclama

Tehnologie

Google sterge conturile inactive incepand de vineri

Publicat cu

pe

Google a anuntat inca din luna mai ca incepand cu 1 Decembrie 2023 va sterge toate conturile inactive. Asa ca daca aveti un cont Google pe care nu l-ati mai folosit de ceva vreme? Daca vreti ca acesta sa nu dispara, ar trebui sa va conectati inainte de sfarsitul acestei saptamani.

Conform politicii actualizate a Google privind conturile inactive, pe care gigantul tehnologic a anuntat-o in luna mai, conturile care nu au fost folosite in ultimii doi ani ar putea fi sterse. Conturile considerate inactive vor fi sterse intr-o procedura etapizata incepand de vineri. Daca aveti un cont care risca sa fie sters, ar trebui sa fi primit mai multe notificari de la Google trimise la adresa de e-mail afiliata contului respectiv si la adresa de recuperare a acestuia (daca exista una).

Dar daca inca va mai ganditi la aceasta noua politica – si doriti sa va asigurati ca este salvat continutul dvs. de pe Google Drive, Docs, Gmail si altele – iata ce trebuie sa stiti. In anuntul din luna mai, Google a atribuit actualizarea conturilor inactive unor probleme de securitate. Conturile care nu au fost folosite de mult timp sunt mai susceptibile de a fi compromise, a declarat compania, mentionand ca aceste „conturi uitate sau nesupravegheate” au de obicei parole vechi, adesea nu dispun de autentificare cu doi factori si primesc mai putine verificari de securitate. Prin urmare, aceste conturi ar putea fi piratate si folosite pentru spam sau alte continuturi rau intentionate, precum si pentru furtul de identitate. Cel mai simplu mod de a va mentine activ contul Google (si, astfel, de a impiedica stergerea acestuia) este sa va conectati la el cel putin o data la doi ani.

Continua sa citesti

Justitie

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Publicat cu

pe

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost arestat marti seara in Germania de politistii bavarezi. Daca Catalin Chereches va vrea sa colaboreze cu autoritatile din Germania o sa ajunga in tara in regim de urgenta.

Daca contesta mandatul de extradare, procedura poate dura chiar si jumatate de an. Cu rani pe fata si incatusat. Asa l-au pozat politistii bavarezi pe Catalin Chereches la 5 zile dupa ce a fugit din tara.

Potrivit primelor informatii, Chereches a fost prins cand se pregatea sa paraseasca Germania. El a calatorit alaturi de o matusa, cu masina, circuland pe autostrada cu aproape 200 de km/ora, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg si incercau sa scape de autovehicul, eventual sa ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul in care a fost prins de politistii bavarezi si BKA (Politia federala de investigatii criminale – n.red.). Aceleasi surse au mai precizat ca fostul primar ar fi incercat sa se opuna arestarii si s-a ranit cand a vrut sa fuga de oamenii legii.

Cel mai probabil, Chereches ar fi mers in Germania sa ia banii pe care i-a transportat acolo in mai multe transe, bani pe care i-a depozitat in seifuri din locuintele detinute acolo de mama sa si de sora acesteia. Suma din Germania ar fi in jur de 1.500.000 de euro. Intr-o depozitie din instanta de judecata, Chereches a recunoscut ca a carat personal banii cu masina in Germania.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Ciolacu despre Geoana presedinte: ”Nu cred in ciorbe reincalzite”

Publicat cu

pe

Intrebat daca Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, ar putea fi un asemenea candidat, in contextul in care probabil peste cateva zile o sa isi anunte candidatura, Ciolacu a replicat: „Foarte bine. Sa candideze. Toata lumea”.

„Dupa ce am vazut sondajele, parerea mea e ca nu mai are rost nici sa avem alegeri. Uitati de domnul Geoana. Mai are rost sa le mai facem? Parerea mea e ca nu mai are rost sa le mai facem, la asemenea cifre”, a completat Ciolacu.

Premierul a mai spus ca are „o retinere ca presedintii PSD, atunci cand s-au suparat pe partid, si-au facut alte formatiuni politice”.

„Majoritatea presedintilor PSD au fost dati afara. Eu sper ca nu o sa fiu exclus si cu certitudine nici nu o sa imi fac partid. Cred ca e mult prea prematura discutia. Din cate stiu, domnul Geoana este in acest moment la NATO, secretar general adjunct. Inca are o misiune de indeplinit. Inteleg intentiile domniei sale. Nu am nicio problema. Traim intr-o tara democratica. Partidul va decide la momentul respectiv. As vedea, totusi, un om mai de stanga si mult mai aplicat si un om inca in vartoarea realitatii din Romania. Nu cred in ciorbe reincalzite”, a mai explicat seful Executivului.
Ciolacu a declarat ca nu isi doreste o candidatura la prezidentiale si nu si-a dorit nici sa fie premier. Insa spera sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Reclama

Chestionat daca nu doreste la presedintia Romaniei, liderul PSD a raspuns: „Nu am avut eu cu mine inca aceasta discutie. Dupa ce o sa am, sunt ferm convins ca o sa o comunic”.

Intrebat mai departe daca sunt presiuni in PSD asupra lui sa candideze la prezidentiale, Ciolacu a replicat: „Intotdeauna au existat presiuni. Dar eu am mai vazut filmul acesta. Sunt unul dintre membrii fondatori ai partidului”.

Referitor la faptul ca a spus ca este timpul sa fie un social-democrat candidatul la prezidentiale si intrebat daca acesta trebuie sa aiba carnet de partid, liderul PSD a raspuns: „Nu. Am zis un spirt social-democrat”.

Reclama
Continua sa citesti

hot news