Acasă Cultura Descoperire istorică: Arheologii au găsit locul unde a fost decapitat Sfântul Ioan...

Descoperire istorică: Arheologii au găsit locul unde a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul!

O echipă de arheologi a anunţat că a descoperit locul în care, în jurul anului 29 d.H., a fost condamnat la moarte şi executat Ioan Botezătorul, profetul care a anunţat venirea lui Iisus Hristos şi care l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu în apele Iordanului, relatează Agerpres, care citează un articol publicat luni de Live Science.

Cronicarul roman Flavius Iosefus spunea că execuţia s-a desfăşurat la Machaerus, un fort israelian situat în apropiere de ţărmul Mării Moarte, aflat în prezent pe teritoriul Iordaniei.

Biblia şi cronicarul Flavius Iosefus (37 e.n.- 100 e.n.) au descris modul în care regele Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, l-a executat pe Ioan Botezătorul. 

Dansul Salomeei. Povestea executării lui Ioan Botezătorul

Irod Antipa se temea de influenţa în creştere exercitată de Ioan Botezătorul în rândul populaţiei israelite, motiv pentru care l-a executat, conform lui Flavius Iosefus. Biblia descrie această execuţie într-un mod mult mai elaborat, indicând faptul că Irod nu dorea moartea lui Ioan, dar până la urmă a cedat şi a acceptat executarea acestuia în schimbul unui dans, dintr-un capriciu al viitoarei sale fiice vitrege.

Biblia menţionează că Irod Antipa urma să se căsătorească cu o femeie pe nume Irodia, însă amândoi erau divorţaţi, iar Ioan Botezătorul a obiectat cu privire la această uniune.

La nunta celor doi, fiica Irodiei, Salomeea, a dansat atât de frumos, încât regele Irod Antipa, fermecat de graţia ei, i-a promis că îi va da orice îi va cere în schimb. Îndemnată de mama ei, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Regele Irod a şovăit să-i îndeplinească dorinţa, însă în cele din urmă a acceptat, iar Ioan Botezătorul a fost decapitat şi capul lui i-a fost oferit fiicei Irodiei pe o tavă.

Capul Sfântului Ioan, oferit pe o tavă

O curte interioară descoperită la Machaerus este, probabil, locul în care Salomeea şi-a fermecat viitorul tată vitreg cu dansul ei şi unde Irod Antipa a luat decizia de a-i oferi capul sfântului Ioan pe tavă, scrie Győző Vörös, directorul proiectului „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, în cartea „Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata” (Fondazione Terra Santa, 2020). În această curte se află o nişă în formă de absidă, care este, probabil, ceea ce s-a păstrat din tronul pe care a stat Irod Antipa.

După moartea lui Irod cel Mare, regatul lui a fost împărţit între fiii săi, iar lui Irod Antipa i-a revenit un ţinut ce includea Galileea şi părţi din Iordania. O parte din perioada în care s-a aflat pe tron, Irod Antipa şi-a condus regatul de la Machaerus.

Citeste mai multe pe digi24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentAvocații și-au anunțat tarifele pentru 2021: Minim 5000 de lei un divorț, 1100 recuperarea permisului de conducere
Articolul următorTara care isi vaccineaza mai intai oamenii care merg la munca, apoi batranii si bolnavii