Mari tensiuni între Poliția Română și Poliția Locală, după o propunere a lui Emil Boc, primarul Clujului.
Ordinea Publică și Rutiera ar putea trece de la Poliția Națională la Poliția Locală, potrivit unei propuneri a lui Emil Boc.
Sindicaliștii din Ministerul de Interne sunt de părere, însă, că acest lucru ar însemna o politizare totală a Poliției, dat fiind că localii aparțin de primării.
Sindicaliștii de la Europol anunță că nu vor permite așa ceva.
La dezbaterile făcute în cadrul unui proiect european ce vizează reforma instituțională la nivelul administrațiilor publice locale, primarul Clujului, Emil Boc, a reiterat propunerea făcută de colegul său de partid de atunci, fostul ministru Traian Igaș, de a smulge Ordinea Publică și Rutiera din MAI și a o include, exclusiv, în Poliția Locală. Sindicaliștii de la Europol s-au arătat extrem de indignați față de această intenție, susținând că este vorba despre o oficializare a politizării instituției Poliției Române, scrie Național.
„Poliția Locală și-a dovedit ineficiența”
Andreica spune că Poliția Locală și-a dovedit, în repetate rânduri, ineficiența. Mai mult, sindicalistul precizează că, printr-o astfel de schimbare, primarul va folosi Poliția Locală după bunul lui plac.
„De-a lungul timpului, Poliția Locală și-a dovedit ineficiența în foarte multe situații. Mai mult decât atât, există primari care au propus desființarea Poliției Locale, pe motiv că nu este eficientă.
Nu are cum să fie eficientă atâta vreme cât polițiștii locali sunt în slujba primarului, care este un om eminamente politic și care se va impune și va folosi această structură după bunul lui plac. Și avem nenumărate exemple în acest sens, probabil cel mai notoriu fiind cel al primarului din Iași care și-a pus polițiștii locali să-i urmărească amanta ca să vadă dacă mai are alți amanți în afară de el. Sub nicio formă nu putem fi de acord cu așa ceva”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Acesta arată că, în Europa, Poliția Locală nu a preluat exclusiv atribuțiile de Ordine Publică și Rutieră, ci acționează în anumite zone doar ea, asta înseamnă responsabilizarea instituției, sub nicio formă executarea lor strict de către Poliția Locală.
„Dar ei nu vor acest lucru, ei vor să preia efectiv o parte din Poliția Română și să gestioneze exclusiv Ordinea Publică și Rutiera în oraș, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere, atâta vreme cât și în momentul de față există anumite influențe politice care aduc grave prejudicii Poliției”, a mai spus Andreica.