11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEDezvaluiri UIMITOARE! Erdogan s-a ”deghizat„ in noaptea loviturii de stat ca sa...

Dezvaluiri UIMITOARE! Erdogan s-a ”deghizat„ in noaptea loviturii de stat ca sa SCAPE cu viata!

in:

Stiri pe acelasi subiect

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Avion in flacari la Tokyo, a reusit sa evite o tragedie

Un avion al Japan Airlines în flăcări a aterizat...

Armata austriaca se incalta din Romania!

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns...

Piloţii avionului cu care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă la Istanbul, în timpul tentativei de lovitură de stat, au schimbat semnalul transponderului (emiţătorul radio) pentru ca avionul să apară pe radare cu indicativul unui avion al companiei Turkish Airlines.

Astfel explică un expert în aviaţie faptul că avioanele F-16 ale puciştilor nu au atacat avionul lui Erdogan, piloţii acestora temându-se că ar putea să doboare un avion civil cu pasageri, scrie joi publicaţia The Independent.

Preşedintele turc se afla vineri seară în vacanţă împreună cu familia în localitatea Marmaris, pe ţărmul Mării Egee. După ce a aflat de lovitura de stat, el a plecat înspre Istanbul la bordul unui avion Gulfstream IV, în urmărirea căruia au pornit avioane F-16 ale puciştilor.

Însă la un moment dat, avionul lui Erdogan a dispărut de pe radare, iar odată ajuns în apropiere de Istanbul a trebuit să intre într-un circuit de aşteptare în spaţiul aerian din sudul oraşului, întrucât aeroportul se afla încă sub controlul autorilor loviturii de stat.

În acest timp două avioane F-16 puciştilor au reuşit totuşi să identifice avionul Gulfstream IV şi s-au apropiat pentru a-l intercepta.

‘Cel puţin două F-16 au hărţuit în zbor avionul lui Erdogan (…) Au fixat cu radarele acest avion şi alte două F-16 care îi asigurau protecţia. De ce nu au tras asupra lui este un mister’, a declarat agenţiei Reuters un ofiţer turc în rezervă care cunoaşte desfăşurarea acestor evenimente. Şi un oficial turc de rang înalt a confirmat că avionul preşedintelui a avut probleme în timpul zborului, dar fără să ofere detalii.

Însă potrivit lui David Cenciotti, expert italian în aviaţie, avionul Gulfstream IV şi-a schimbat semnalul transponderului, iar indicativul său a devenit THY 8456, deci a apărut pe radare ca fiind un avion de pasageri al companiei Turkish Airlines, reuşind astfel să-şi şteargă urma şi să se piardă în traficul civil.

Prin urmare, piloţii avioanelor puciştilor nu au îndrăznit să rişte doborârea accidentală a unui avion civil plin cu pasageri, iar mai târziu au renunţat la urmărirea avionului în care se afla Erdogan după ce alte două avioane F-16 din rândul unităţilor loiale acestuia din urmă s-au apropiat pentru a intercepta avioanele care ameninţau aparatul preşedintelui turc.

În final, preşedintele Turciei a reuşit să aterizeze după ce trupele care i-au rămas loiale au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, unde a fost întâmpinat de susţinătorii săi, informează agerpres.ro.

Ultimele stiri