29.6 C
București
marți, iunie 18, 2024
AcasăACTUALITATEDNA cere 15 ani de inchisoare pentru Ioana Băsescu și 12 ani...

DNA cere 15 ani de inchisoare pentru Ioana Băsescu și 12 ani de pușcărie pentru Elena Udrea!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Liberalul Iulian Dumitrescu are interdicţie de exercitare a funcţiei după ancheta DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, are interdicţie...

Florin Citu pus sub urmarire penala!

Florin Citu a fost pus sub urmarire penala in...

Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte...

Un procuror DNA a cerut, marți, la Curtea de Apel București pedepse uriașe pentru fostul ministru al Turismului Elena Udrea și fiica fostului președinte al României Traian Băsescu, Ioana, în dosarul în care cele două sunt judecate pentru fapte de mare corupție privind sume de alocate campaniei electorale a fostului președinte din anul 2009.

Magistratul anticorupție a cerut o pedeapsă de peste 15 ani în cazul  Ioanei Băsescu și de peste 12 ani n cazul fostului ministrul de la Turism.

„Având in vedere jurisprudenta si stare de concurs de comitere a faptelor. Apreciem ca legea penala mai favorabila e codul penal vechi.

Chiar dacă limitele de pedeapsa sunt mai ridicate decât cele din codul penal nou. Condamnați pe inculpata Udrea Elena pentru cele șapte fapte, aflate in concurs.

Limitele pedepsei sunt de la 3 la 12 ani. Dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzătoare urmare modului în care a înțeles sa se folosească de sarcinile si functia avute.

Orientați pedeapsa spre maximum special al acestei fapte de instigare la luare de mita.

Pentru faptele de spalare de bani dispuneti condamnarea ei la o pedeapsa spre maximum pentru patru fapte de spalare de bani.

Toate faptele sunt în stare de concurs real. Va rugam sa aplicați si un spor de pedeapsa, necesar in virtutea gravitatii faptelor comise prin prisma funcției si calității sale. A denotat disprețul total fata de.lege.

Dispuneți stabilirea exectuarii pedepsei in regim privativ de libertate”, a cerut proicurorul în fața judecătorului de la CAB.

În cazul lui Nastasia Gheorghe procurorul DNA a explicat magistatului că „el a fost condamnat la patru ani de închisoare și are pedeapsa suspendata sub supraveghere potrivit deciziei iccj din dosarul Gala Bute”.

„Anulați pedeapsa sub supraveghere. Orientati pedeapsa actuala înspre medium al pedepsei.

Contopiti si stabiliți executarea pedepsei.

Tarhon Victor: o fapta de luate de mită. El a recunoscut faptele dar a menținut o parte din declarațiile. Condamatinla o pedeapsa orientata spre mediu”, a mai spus magistratul anticorupție.

Ioana Băsescu: aveți in vedere ca limitele de pedeapsa pentru delapidare in codul vechi sunt de la 5 la 15 ani. Orientați pedeapsa spre maximum.. cand a comis fapata avea calitatea de fiica a presedintelui in funcție. Modalitatea in care ea a recurs la o asemenea modalitate de a delapida o societatea a statului roman indica necesitatea unei pedepsei exemplare .

Pentru ca are și fapte in concurs va solicitam sa orientați pedepsele spre maximum special și pentru celelalte”, este solicitarea DNA în cazul fiicei fostului președinte Traian Băsescu.

În cazul lui Ioan Silviu Wagner procurorul a explicat că „faptul ca nu a înțeles ce înseamnă funcția de director, faptul ca s-a lăsat tras în proceduri ilegale, trebuie cu sine să conducă la aplicarea unei pedepse cu executare”.

„A recunoscut inițial dar in fata dumneavoastră nu a mai recunoscut. Condamnați inculpatul pentru delapidare spre medium special”, a mai spus magistratul de la DNA.

Pentru Radu Cătălin Andronic, proaspăt condamnat definitiv în dosarul de mare corupție Ferma Băneasca, magistratul a arătat că limitele de pedeapsă pentru fapta de mărturie mincinoasă din acest dosar sunt de la 1 la 5 ani.

„Avand in vedere decizia anterioara va cerem sa aplicați regulile privind concursul de infracțiuni. Orientati spre maximum de pedeapsa. Totodată sa aplicați si un spor de pedeapsa. Decizia de la instanța supremă este de trei ani de închisoare cu suspendare.

Fapta sa are un grad de periculozitate extrem de ridicat. Aplicati și pedepsele accesorii și complementare aferente vechiului cod penal”, a mai cerut magistratul ancticorupție.

Anterior solicitării exprese a pedepselor magistratul de la DNA a reamintit instanței de judecată starea de fapt reținută de procurorul de anchetă, probele pe care acesta se bazează, precum și modalitatea în care cei judecați au încercat să acopere aceste acuzații cu mărturiile unor martori aleși.

„Am arătat cum fondurile din campania electorală date de oameni de afaceri au fost folosite pentru a se asigura încrederea ca fondurile publice vor fi remunerate conform contractelor publice.

Însuși unul dintre denunțători spune ca în 2009 se făceau licitații pentru contracte care nu erau integrale.

Spunea ca a fost contactat  de Nastasia care i-a spus ca trebuie sa facă o plată pentru un proiect de media. A spus ca Nastasia i-a spus ca de aceasta plata depinde bună relație pe viitor cu autoritatea publica ce ii face plățile conform contractelor publice existente.

Ultimele stiri