Acasă Vorba zilei Doar doua lucruri sunt infinite in lumea asta: Universul si prostia umana,...

Doar doua lucruri sunt infinite in lumea asta: Universul si prostia umana, si nu sunt sigur in legatura cu Universul – Albert Einstein

421

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiasca, nascut in Germania, apatrid din 1896, elvetian din 1899, emigrat in 1933 in SUA, naturalizat american in 1940, profesor universitar la Berlin si Princeton. Autorul teoriei relativitatii. In 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica.

Cele mai multe dintre contributiile sale in fizica sunt legate de teoria relativitatii restranse (1905), care unesc mecanica cuelectromagnetismul, si de teoria relativitatii generalizate (1915) care extinde principiul relativitatii miscarii neuniforme, elaborand o noua teorie a gravitatiei.

Alte contributii ale sale includ cosmologia relativista, teoria capilaritatii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicatii in mecanica cuantica, explicarea miscarii browniene a moleculelor, probabilitatea tranzitiei atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietatile termice al luminii (al caror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiatiei (ce include emisia stimulata), teoria campurilor unitara si geometrizarea fizicii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos