Intra in contact cu noi

Sanatate

Doctor: „Masca de protecție purtată de un pacient sănătos nu îl ajută cu nimic”. Cum ne protejam de coronavirus

Publicat cu

pe

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului Pro TV Liliana Curea despre cele mai importante reguli de sănătate care trebuie respectate în această perioadă de părinți pentru copiii lor.

Medicul Mihai Craiu spune că, din studiile date publicității de medicii chinezi, până acum nu s-au înregistrat niciun deces provocat de coronavirus la copii. Sfatul doctorului pentru părinții din România este să nu devină ”complet paranoici dacă există o boală cu răceală și febră” și să respecte regulile elementare de igienă: spălatul pe mâini cât mai des și evitarea contactului fizic cu alte persoane.

”Medicii chinezi au publicat toate cazurile de copii infectați cu coronavirus, niciunul din acești copii nu a murit. Sunt relativ puțini, vorbim de câteva zeci de cazuri din cele zeci de mii de cazuri. Niciunul din acești copii nu a fost ventilat mecanic și asta este încurajator.

De altfel, și în precedentele infecții în care au existat evoluții pandemice, copiii nu au fost atât de afectați. De aceea cred că în acest moment mesajul către părinți este „respectați regulile de igienă, nu deveniți complet paranoici dacă există o boală cu răceală, febră și tuse, și mergeți la medicul de familie cu copilul care a intrat în contact cu cineva care vine dintr-un focar cunoscut„.

Reclama

Cât despre cazurile, ziolate, ce-i drept, în care unele persoane nu au mai fost primite la școală pentru că erau suspectate de coronavirus, medicul subliniază faptul că au existat cazuride pacienți care, fără să aibă semne evidente de boală, au transportat virusul.

”Degeaba nu-l primim pe cel care pare evident bolnav, pentru că mai sunt pe lângă el încă alți 100 de contacți care pot să transmită boala și fără să fie evident bolnavi. Asta știm sigur la coronavirus, că există pacienți care, în focar, fără să aibă semne evidente de boală, au transportat către cei susceptibili virusul.” – a declarat doctorul.

Un alt subiect foarte discutat la această oră în România este legat de lipsa măștilor de protecție din farmacii – cunoscute și sub denumirea de ăști chirurgicale-  în contextul epidemiei de gripă și a eventualelor cazuri de infectare cu coronavirus care ar putea apărea în România.

Medicul Mihai Craiu afirmă că aceste măști nu îi ajută pe oamenii sănătoși să nu se îmbolnăvească, pentru că sunt construite destul de rudimentar.

Reclama

În schimb, dacă o persoană bolnavă poartă această mască, este diminuat riscul ca cei din jurul său să se îmbolnăvească la rândul lor.

”În principiu, măștile sunt, în conformitate cu toate studiile la ora actuală, eficiente pentru pacientul bolnav. Adică? Să nu împrăștie când strănută sau tușește picăturile fluide, ceața aceea mică, care va căra virusuri sau bacterii la cei din jurul nostru. Deci dacă trebuie să mergem la doctorul de familie sau la urgențe cu un copil care strănută sau tușește, dacă nu știm că are gripă, rugămintea mea este puneți-i o mască pe față. Dacă nu o aveți folosiți un fular la gură până primul de la spital, la triaj, masca respectivă. Nu este recomandat să mergem cu un copil care strănută și tușește prin mijloacele de transport în comun și să le dăm tuturor celorlalți.

Revenind la mască, masca pentru pacientul absolut sănătos care trebuie să se ducă la școală sau merge în parc nu aduce nicio protecție în plus, pentru că virusurile sunt atât de mici încât orificiile măștii … plus că nu stă fix pe față, nu ne protejează. Ne protejează măsurile de igienă despre care am tot vorbit.

În cazul în care vorbim despre educatoare, asistenta de la grădiniță, persoane care lucrează în servicii publice, vânzătorii de la supermarketuri – deci oameni care se întâlnesc cu foarte lume – în afară de corpul medical, da, noi ar trebui să purtăm astfel de măști, ca să fim la un risc ceva mai mic.

Reclama

Dar, încă o dată, masca e mai ales pentru ca un bolnav să nu contamineze pe cei din jur. De altfel, și de asta a fost inventată. Masca chirurgicală a fost inventată ca un chirurg să nu contamineze plaga pe care o operează, nu ca să nu-i vină din plagă.

Da, în momentul ăsta trebuie să fim un pic mai relaxați cu măștile și cu nebunia asta, că nu se găsesc măști de niciun fel, nu-i tocmai folositoare emoțiilor colective.” – a mai declarat medicul Mihai Craiu.

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Publicat cu

pe

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea noastra, deoarece joaca un rol cheie in reglarea nivelului de calciu si fosfor din organism, esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.

De asemenea, are un rol important in sistemul imunitar si sistemul nervos. Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Cand pielea noastra este expusa la soare, produce vitamina D. In timpul iernii, insa, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important sa obtinem suficienta vitamina D prin alimente sau suplimente.

Iata cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D. ​​

Produsele din peste, cum ar fi somonul, sardinele, codul si tonul.
Uleiul de peste este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina D si poate fi consumat ca supliment.

Produsele lactate si ouale. Un fapt inedit este ca vitaminele si mineralele sunt concentrate in principal in galbenusul de ou.

Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vita – Aproximativ 90 g de ficat de vita inabusit contine 42 de unitati din aceasta vitamina valoroasa.

In unele tari, in care lumina soarelui este mai putin vizibila, produsele lactate sunt imbogatite cu vitamina D. In timpul iernii, cand riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

hot news