Au început de la o simplă călătorie împreună cu familia dar au ajuns să deschidă mai multe pensiuni și să locuiască în România. Este povestea fascinantă a unei familii de britanici care și-au vândut toată averea și au ajuns să experimenteze stilul de viață al maramureșenilor.
Într-o dubă americană, împreună cu soția și cei trei copii, Duncan Ridgley a început călătoria în diferite țări. Iată cum a început povestea lor.
În nordul Transilvaniei, în satul Breb, o familie de britanici a pus pe roate o pensiune unde invită, deopotrivă, români şi străini să experimenteze stilul de viaţă tradiţional al maramureşenilor, scvrie businessmagazin.ro
Britanicii nu-şi puseseră în minte să poposească prea mult în România, ci au descoperit-o călătorind prin Balcani timp de şapte luni într-o dubă americană. Nu erau mulţumiţi de viaţa pe care o duceau în Anglia, aşa că au hotărât să călătorească şi să descopere lumea.
În 2007, au vrut să pună pe picioare afacerea din România, dar au înţeles că locuinţa lor din Peştera nu era chiar pe gustul lor: „Locul era foarte retras şi nu am găsit o comunitate primitoare. Oamenii de aici ne-au îndreptat către Maramureş şi am venit la Breb în 2007 să ne uităm. Abia în 2009 am cumpărat pământ în Breb”, explică Ridgley.
Au renovat casa şi au pornit pensiunea. „Prima casă am deschis-o în 2011, apoi în 2012 o altă casă cu o capacitate de cazare de şase persoane. Am cumpărat alte case pentru a le recondiţiona”, spune Penelope Ridgley, care mărturiseşte că lucrează cu o echipă de muncitori care sunt capabili să „demonteze” o casă în două zile şi jumătate şi să o „monteze” înapoi tot în două zile. „Muncim la case cu săteni; poate nu e cea mai bună operă, dar vrem să dăm ceva înapoi, majoritatea oamenilor nu au slujbe şi trăiesc de pe urma roadelor pământului”, spune Ridgley.
În 2014, au încheiat şi achiziţia unui lot de pământ alăturat pe care se află două case, un şopron şi o altă clădire mai mică. De atunci, The Village Hotel are patru case disponibile pentru închiriere cu o capacitate de 20 de persoane. „Am intenţionat să avem o singură casă pentru închiriere, ca în celelalte locuri, dar pentru că ne-am îndrăgostit tot mai tare de oamenii de aici, de locul acesta şi de afacere am decis să vindem proprietatea din Croaţia, pe cea din Sri Lanka şi ce mai deţineam în Anglia. Bani cu care am reuşit să ne extindem businessul aici”, povesteşte Ridgley.
La pensiunea britanicilor vin să se cazeze deopotrivă şi străinii, dar şi românii. Majoritatea străinilor sunt vorbitori de engleză (englezi, americani, australieni), dar vin şi din Japonia, Coreea, Alaska sau China. Perioadele în care turiştii aleg să experimenteze stilul de viaţă maramureşean pe care îl popularizează cei doi britanici sunt diferite: cei din afara ţării vin în special în iunie – iulie (75% străini, 25% români), iar spre sfârşitul verii vin mai mulţi români (august – septembrie 80% români şi 20% străini).