Acasă Stirea zilei Doliu mare in Romania. S-a stins din viata academicianul Eugen Simion, la...

Doliu mare in Romania. S-a stins din viata academicianul Eugen Simion, la varsta de 89 de ani!

Lumea academica din Romania deplange trecerea in nefiinta a uneia dintre elitele acestor vremuri. Academicianul Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane, fost critic si istoric literar a murit la varsta de 89 de ani, marti, 18 octombrie.

Eugen Simion a fost un critic si istoric literar, editor, eseist, profesor universitar si era membru titular al Academiei Romane. De altfel, el a condus in calitate de presedinte Academia Romana in perioada 1998 – 2006. Eugen Simion s-a nascut in Chiojdeanca, judetul Prahova, si s-a stins la Spitalul elias, unde era internat din cauza unor probleme medicale.

Academicianul a implinit 89 de ani in 25 mai.

Simion a primit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de mare cruce.

Era Doctor Honoris Causa al universitatilor din Iasi, Galati, Targoviste, Arad si al Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau.

In 2006 si-a incheiat mandatul de presedinte al Academiei Romane, iar acum era presedintele Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane.

A publicat peste 3.000 studii si articole in reviste de specialitate. Este coordonatorul Dictionarului general al literaturii romane, vol. I-VII, 2004-2009, iar din 2005, sub numele Ariergarda avangardei, tine o rubrica permanenta in revista „Cultura”.

Eugen Simion a fost presedintele Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta si coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

„A trecut dincolo academicianul Eugen Simion, presedinte al Academiei Romane (1998-2006) si apoi al Sectiei de Filologie si Literatura, profesorul multora dintre noi. Sustinator consecvent al proiectelor Institutului nostru, Eugen Simion a fost implicat si direct interesat, ca Presedinte al Academiei, de realizarea Gramaticii limbii romane (2005), a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, editia a II-a (2005), de terminarea Dictionarul-tezaur limbii romane (2010), iar, recent, ca Presedinte al Sectiei, de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, editia a III-a (2021) si de seria noua a Dictionarului-tezaur (2021). Va ramane in amintirea noastra prin harnicia nemarginita, prin perseverenta, prin devotamentul fata de cercetarea filologica si prin simtul datoriei, care l-a caracterizat pana in ultima clipa. Odihna vesnica, in raiul cunoasterii!”, scriu reprezentantii Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentScurtcircuit pe piata de energie! Unul dintre cei mai mari furnizori vrea sa se retraga din statutul de furnizor de ultima instanta
Articolul următorSeful serviciilor secrete ucrainene nu crede ca Putin va folosi armele nucleare impotriva Ucrainei! Care este argumentul?