Acasă Comentariul zilei Drulă, autogol

Drulă, autogol

280

Autogol sau cine sapă groapa altuia… Demersul liderului USR, Cătălin Drulă, de a iniția o ancheta parlamentară împotriva directorului SRI, Eduard Hellvig ar putea da lovitura decisivă USR, un partid creat tocmai de tandemul Coldea-Koveși, luat la țintă în cartea lui Daniel Morar, invocată de Drulă drept pretext al anchetei.

La câteva zile după lansarea cărții de memorii „Putea să fie altcumva”, în care autorul Daniel Morar, fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale face dezvăluiri despre funcționarea justiției în timpul mandatelor sale în cele două instituții, preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat că va face toate demersurile pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă menită să verifice acuzaţiile la adresa directorului SRI, Eduard Hellvig. “Vom cere înfiinţarea acestei comisii de anchetă parlamentară, pe modelul care a fost recent în Grecia unde a fost un scandal, la fel, legat de interceptări legale ale liderilor Opoziţiei şi am avut demisii acolo, am avut asumare, am avut o întreagă dezbatere în societate. Avem nevoie de asta în România pentru a readuce românilor încrederea în democraţie”, a transmis președintele USR.

Teza ingerințelor statului paralel din perioada Coldea în Justiție și a fabricării dosarelor politice a fost principala acuzație adusă de mai mulți politicieni (dar și oameni de afaceri) de rang înalt condamnați. Lucru observat imediat și imputat într-un comentariu pe Facebook de jurnalista  Ioana Ene Dogioiu – Morar o acuză pe LCK pentru protocoale, adică teza Dragnea-Voiculescu în baza căreia a fost doborâtă justiția și demisă LCK. /…/ Morar continuă și îl invocă drept martor pe Petre Lăzăroiu, care a ajuns la Atena să depună mărturie pentru Oprescu. La lăturile celor doi pun botul USR și al său lider, Drulă. Făcând cartea pretextul unei anchete parlamentare, USR și Drulă ajung să îl validează pe Morar, spre fericirea lui Dragnea. Dacă USR se va duce în cap, și se va duce, este pentru că liderii lor sunt deosebit, remarcabil, irepetabil de proști, scrie jurnalista.

Declanșarea unei anchete ar putea da lovitura de grație USR-ului, un partid care alături până de curând de PLUS reprezenta tabăra politică a “lupilor tineri” în ochii multor alegători. Între timp, electoratul loial USR s-a erodat puternic, după cum arată de altfel și sondajele de opinie. Erodarea a venit  firesc pe fondul unei lipse de strategii, implicări asumate în plan politic și a scandalurilor care s-au ținut lanț în curtea USR-PLUS. “Nu vor penali în funcţii publice, dar îşi aduc, pe uşa  din dos, rudele penale la contracte cu statul şi la pricopsire pe banul public, atunci cînd nu sprijină ei înşişi, direct şi pe faţă ori mai discret, serviciile secrete şi afacerile foştilor ofiţeri ai acestora, pe o mulţime de Coldea, care îşi lustruiesc epoleţii, în aşteptarea stelelor de generali. /…/ Da, o Românie fără hoţie. Fără penali în funcţii publice, adică nu furată aşa, pe firimituri. Ci luată cu totul în antrepriză directă, de partidul unic USR-PLUS, înnoitor şi global, aşa cum e el, drăguţul, şi cu noua ordine mondială cu tot, cu băieţii din umbră, în frunte cu Coldea, păpuşarul lor şef, moştenitori ai Securităţii şi ”tăticii” serviciilor, la pupitrul de comandă”, scria în 2020 într-un articol extensiv-argumentativ despre geneza USR și a PLUS istoricul Marius Oprea.

O anchetă pornind de dezvăluirile făcute de Morar ar confirma această geneză și ar putea pecetlui sfârșitul USR, așa cum profețesc deja multe voci. Rămânând în zona justiției, Oprea remarca de atunci declinul …tonusului USR-PLUS, aliați încă la acel moment. “În toamna anului trecut (2019) Roxana Wring, şefa filialei USR a Bucureşti părăsea postul la doar cîteva zile după ce Nicuşor Dan s-a înscris în cursa internă a USR, pentru a fi desemnat candidatul partidului la primăria Bucureşti: asta, deşi el nici nu mai era membru al partidului pe care l-a fondat. Doamna Wring, dar şi presa, aflase de dosarul ei de colaborare cu Securitatea, taman la timp ca să-i elibereze terenul lui Nicuşor, care altfel ar fi avut probleme serioase. Fosta ghidă ONT, turnătoare la Securitate, fidelă lui  Coldea (care-i protejase proabil şi dosarul), făcuse parte din tabăra Ghinea–Barna, în războiul pentru înlăturarea fondatorului USR…”, a detaliat istoricul.

Reflexul de a sări pe orice posibil subiect, acum cartea lui Morar, a fost surprins și de Sabina Fati într-un editorial semnat vara aceasta în Deutsche Welle: „Cătălin Drulă face politică din 2015, când a fost recrutat în rândul consilierilor fostului premier Dacian Cioloș. Nu pare să știe nici ce fel de lider vrea să fie, nici ce rol i se potrivește cel mai bine. Improvizează în funcție de împrejurări”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos