Acasă Sanatate După ce a intrat în PSD Rafila cere aplicarea modelului suedez: ”Se...

După ce a intrat în PSD Rafila cere aplicarea modelului suedez: ”Se poate aplica și în România”

587

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că modelul suedez a fost greșit înțeles. Lipsa restricțiilor a venit la pachet cu o campanie de comunicare foarte bună, în care oficialii le-au explicat oamenilor că stă în puterea lor să limiteze efectele pandemiei. Rafila susține că se poate aplica o astfel de strategie și în România, dar numai dacă oficialii vor beneficia de încrederea oamenilor.

„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.

Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil.”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos