Romani in strainatate!

Durerea lui Tudor, care la doar 13 ani este unul din marii matematicieni ai Romaniei: Valorile NU sunt apreciate aici, vreau sa plec din tara!

Ceea ce a făcut tânărul Tudor Păișanu, va strivi toate stereotipurile privind capacitățile unui elev care și-a făcut studiile la țară. De el ar trebui să fie mândri nu doar părinții și profesorii care l-au învățat, ci întreaga țară. Faceți cunoștință cu băiatul de 13 ani care este pasionat de matematică și la o vârstă fragedă a reușit deja să fie coautorul unei culegeri de probleme pentru olimpiade.

Tudor Păişanu are 13 ani, iar matematica e marea lui pasiune, fiind inclusiv coautor al unei culegeri de probleme de olimpiadă. Băiatul este din comuna gorjeană Brăneşti, dar a reuşit să obţină o bursă la Liceul Teoretic Naţional din Bucureşti, scrie adevarul.ro.

Atracţia lui Tudor pentru matematică s-a manifestat chiar din clasele primare, atunci când învăţătoarea le-a transmis părinţilor că băiatul are un comportament mai ciudat. „Doamna învăţătoare ne-a oprit după terminarea cursurilor, pentru a ne transmite ceva cu privire la Tudor. Ne-am speriat puţin, pentru că noi îl ştiam foarte cuminte şi timid. Doamna ne-a atenţionat, şi reţin şi acum cuvintele pe care ni le-a spus atunci: «Nu ştiu ce se întâmplă cu Tudor, dar îmi pare foarte rău de el. Nu vrea să se joace. Nu iese cu ceilalţi copii în pauză, dar îmi mai cere o problemă la matematic㻓, şi-a amintit, cu zâmbetul pe buze, Ramona Păişanu, mama lui Tudor.

Băiatul a urmat, apoi, şcoala gimnazială în oraşul Filiaşi, din judeţul Dolj. Studia matematica în avans cu un an faţă de clasa în care se afla.

„La sfârşitul claselor primare, am decis să plec la Filiaşi. Părinţii nu au avut bani pentru a închiria un apartament, aşa că am făcut naveta o perioadă, iar, apoi, am stat la o mătuşă de-a mea. La şcoală, eu eram cu un an în avans faţă de anul de studiu. În vara trecută, am terminat de studiat toată materia de clasa a VII-a la matematică, dar şi de la olimpiadă. Mă pregăteam singur. De mic mi-a plăcut să învăţ în avans, nu doar la matematică, ci şi biologia, chimia fizica. Mi-au plăcut ştiinţele exacte, pentru că mă ajută să înţeleg tot cea ce se întâmplă în jurul tău, iar matematica este ca un instrument pentru aceste ştiinţe şi te ajută să gândeşti logic“, a relatat Tudor.

În clasa a VI-a, elevul din comuna Bărneşti a participat la 15 concursuri interjudeţene de matematică, iar la majoritatea a reuşit să câştige locul I.

La sfârşitul clasei a VI-a, Tudor a auzit, din întâmplare o ştire la radio, cu privire la acordarea a două burse la nivelul întregii ţării pentru elevii din mediul rural. 180 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru obţinerea celor două burse.

Bursa îi asigură lui Tudor plata taxelor de studiu, cazare, hrană, transport între şcoală şi internat, precum şi bani de buzunar. „Mai sunt unii colegi care sunt invidioşi şi râd de mine, pentru că eu sunt de la ţară, iar ei sunt bogaţi, dar adevărata bogăţie este în minte“, mărturiseşte Tudor.

Tudor se gândeşte, deja, la viitor. Vrea să meargă la liceu la specializarea de matematică-informatică sau matematică aplicată, după care îşi doreşte să studieze la Universitatea Cambridge din Anglia, acolo unde a luat naştere şi formaţia sa preferată, Pink Floyd.

Loading...

Matematicianul de geniu îşi doreşte să plece din România şi să devină profesor universitar la o universitate din Anglia: „Vreau să plec din ţară, pentru că acolo este o lume mai bună. În România nu prea sunt apreciate valorile. Sunt elevi care au ajuns la performanţe mari la concursuri internaţionale, dar la televizor se promovează şi se vorbeşte mai mult de fotbal şi politică, iar de aceste valori nu se interesează nimeni. În plus, acolo este un alt sistem de învăţământ. Vreau să ajung profesor universitar de matematică sau să lucrez în domeniul cercetării în Marea Britanie“.

Când era în clasa a VI-a, Tudor l-a contactat pe Facebook pe Nicolae Ivăşchescu, un profesor de matematică român care trăieşte în Canada, iar împreună cu acesta a reuşit să scoată o culegere de probleme de olimpiadă. Surpriza a fost mare când a constatat că pe copertă i s-a trecut din greşeală în dreptul numelui său titulatura de profesor.

„Eu mai lucrasem probleme din culegerile lui Nicolae Ivăşchescu. A fost profesor la Colegiul «Fraţii Buzeşti» din Craiova, după care a plecat în Canada. L-am contactat pe Facebook şi mi-a răspuns. I-am arătat o problemă compusă de mine. I-am povestit despre mine, după care m-a întrebat dacă vreau să colaborez cu el pentru o culegere de rezolvări ale problemelor de la olimpiadă. Am început să rezolv problemele de la toate olimpiadele din ţară de clasa a VII-a. I-am trimis rezolvările şi, apoi, a apărut culegerea. A fost o bucurie extraordinară“, încheie Tudor.

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP