Acasă Sibiu E mai bine ca la oraș: Comuna din Romania cu venituri proprii...

E mai bine ca la oraș: Comuna din Romania cu venituri proprii de 200.000 de euro și investiții de peste 25 de milioane de euro

În comuna Păuca din județul Sibiu s-au investit în ultimii ani peste 25 de milioane de euro, cu toate că veniturile proprii ale primăriei nu depășesc 200.000 de euro. Panouri solare, stații pentru încărcare mașini electrice, un cabinet stomatologic dotat la ultimele standarde, un serviciu social de îngrijire bătrâni, un cămin cultural renovat, cu o bucătărie ca în marile restaurante și o școală cum nu vezi în multe orașe sunt doar unele dintre aceste investiții. Primarul Niculae Dancu spune că nu este ușor, dar odată ce-ți asumi, lucrurile se mișcă, anunță ziarul Turnul Sfatului.

Comuna Păuca se află la 56 de kilometri de Sibiu, undeva la limita cu județul Alba, pe cursul râului Secaș. Numără 1.900 de suflete și este formată din satele Bogatu Român, Broșteni, Păuca (reședința) și Presaca. În ultimii ani primarul Niculae Dancu care este și unul dintre cei mai longevivi primari din județ a reușit să atragă fonduri prin diferite proiecte atât europene, cât și guvernamentale, cu ajutorul cărora a ridicat comuna din multe puncte de vedere.

În curtea primăriei, de exemplu, există un complex cu 40 de panouri fotovoltaice, un autoturism electric ce aparține instituției și două stații de încărcare a mașinilor electrice. Este o investiție totală de 50.000 de euro, din care 27.000 este finanțarea proiectului și restul cofinanțarea beneficiarului.

Păuca face parte dintr-un Grup de Acțiune Locală (GAL) care este format din comune din Sibiu și din Alba. Este vorba de Grupul de Acțiune Locală „Țara Secașelor”. Prin acest grup s-a reușit obținerea proiectului, iar lucrarea actuală produce energie electrică pentru sediul primăriei, mai ales vara, când panourile se încarcă la potențialul lor maxim.

„Acest sistem face o economie incredibilă. A mai rămas aproximativ 30% din consumul inițial. În ceea ce privește stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, acestea pot fi folosite gratuit. Deja sunt introduse în toate aplicațiile de PlugShare și sunt destul de folosite. Poarta este tot timpul deschisă și am pus și semne de orientare astfel încât posesorii de mașini electrice să știe unde să ajungă. Anul trecut Păuca a găzduit două evenimente ale posesorilor de mașini electrice. Una în luna mai când au venit toate mărcile de mașini și ulterior a fost marea unire Tesla”, spune Dan Lungu, responsabil de comunicare în cadrul Primăriei din Păuca.

Citeste continuarea pe Turnulsfatului.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentRusia ameninta furios R. Moldova: Veti pati ca Ucraina! Romania e cea mai inapoiata tara din NATO, nu va poate apara!
Articolul următorFostul consilier al lui Zelenski: Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Ucraina nu poate castiga razboiul!