5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDosarEconomistul care a prezis criza economică din 2008: ”Vine mama tuturor crizelor!”

Economistul care a prezis criza economică din 2008: ”Vine mama tuturor crizelor!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Nouriel Roubini, economistl care a anticipat criza economică din 2008, atrage atenția asupra unei noi crize.Roubini este profesor de economie la Facultatea de Business a Universității din New York.

„Ne-a rămas astfel cea mai gravă criză din anii 1970 și din perioada 2007-2010. Ratele datoriilor sunt mult mai mari decât în ​​anii 1970, iar o combinație de politici economice slabe și șocuri negative ale ofertei amenință să alimenteze mai degrabă inflația decât deflația, punând bazele mamei crizelor stagflationare ale datoriilor în următorii câțiva ani”, spune  Roubini în analiza sa din The Guardian.

Economistul a catalogat drept „exuberanță irațională” entuziasmul în jurul criptomonedelor. El se așteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflația, presiunile de aprovizionare precum protecționismul, destrămarea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creșterea prețurilor.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.

Vorbind despre entuziasmul din jurul criptomonedelor, Nouriel Roubini se așteaptă ca inflația monetară să fie alimentată de cererea imensă. Ca o consecință, prețurile vor continua să crească. Însă Roubini vede și alte evenimente: din pricina presiunilor privind implementarea unor politici protecționiste, se vor destrăma multe lanțuri de distribuție globale, iar atacurile cibernetice asupra unor elemente-cheie de infrastructură se vor înmulți.

Fiincă guvernele naționale au împrumutat sume uriașe de bani ca să își finanțeze planurile ambițioase de relansare economică, unele state au devenit azi cu mult mai îndatorate decât erau în urmă cu 50 de ani. Profesorul în economie anticipează că acești guvernanți nesăbuiți vor avea probleme cu gestionarea datoriilor contractate. Dacă piața se prăbușește, băncile nu vor mai putea fi salvate, companiile ar rămâne fără ajutor, iar acordarea de asistență financiară persoanelor nevoiașe se va sista.

Ultimele stiri