Acasă Social Economistul sef al BNR: Din cauza scaderii populatiei nu vom mai putea...

Economistul sef al BNR: Din cauza scaderii populatiei nu vom mai putea plati pensiile!

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, crede ca sustenabilitatea pensiilor va deveni problematică în anii viitori, din cauza dimunării continue a populaţiei. În România populatia scade de la luna la luna. Spre exemplu, sporul natural a continuat să fie negativ şi în luna mai, după ce anul trecut ţara noastră a avut una dintre cele mai mari scăderi a populaţiei din Uniunea Europeană.

Această tendinţă va afecta grav în viitor forţa de muncă activă şi implicit pensiile. Valentin Lazea  a explicat ce măsuri ar trebui să ia atât populaţia, cât şi statul.

La nivelul individului pentru a obține o pensie decentă trebuie să se bazeze din ce în ce mai puțin pe pensia de la stat și din ce în ce mai mult pe economii personale. Asta e ideea fundamentală. Cu toate că e cu putință, fie prin depozit bancar, fie prin investiții la bursă, fie prin investiții în pilonul doi și trei de pensie etc, etc. Pentru stat, direcțiile de acțiune ar fi așa: în primul rând, abținerea de la naționalizarea pilonului doi de pensii, în al doilea rând, abținerea de la creșterea raportului dintre pensii și salarii, și în rest măsuri de natura demografiei, adică: simularea natalității, atragerea înapoi a forței de muncă din diaspora, promovarea unei imigrații selective, deci, de adus forțe de muncă din străinătate, din Moldova, Țările Arabe, sud-estul Asiei și asa mai departe”, a declarat Valentin Lazea.

Legalizarea vârstei de pensionare va fi inevitabilă la 65 de ani. O altă măsură este permiterea rămânerii în câmpul municii a celor care au împlinit vârsta de pensionare, dar pot și vor să mai muncească.

Atenție, însă, nuanța importantă este că cel care alege să primească în continuare salariul să nu poată să îl cumuleze și cu pensia.

Sursa: Rador

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentVIDEO – Melodia care face inconjurul Planetei: E dedicata lui Paul Walker si tocmai a doborat un record mondial!
Articolul următorNoul pod peste Dunare, care va costa 2,5 miliarde, lansat in dezbatere publica