Educatia nu este cat de mult ai memorat, nici macar cat stii. Este capacitatea de a diferentia intre ceea ce stii si ceea ce nu stii – Anatole France

Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris – d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1921.

Jacques Anatole François Thibault s-a nascut la 16 aprilie 1844, la Paris ca fiu al unui librar erudit, care-l initiaza in meseria sa indreptandu-l totodata catre studii umaniste. Devine absolvent al Colegiului Stanislas din Paris, perioada in care colaboreaza la Bulletin du bouquiniste si la Le Chasseur bibliographe.

Autor de poeme de dragoste inspirate de iubirea sa nefericita pentru actrita Élise Devoyod, (1885, il cunoaste pe editorul Lemerre, adevarat mecena al poetilor parizieni. Devine lector la editura acestuia (1869).

Este mobilizat in garda nationala (1870). Sub diferite pseudonime, publica versuri, articole, pastise. Isi face debutul editorial cu eseul Alfred de Vigny (1868). Sub semnatura Anatole France, publica la Lemerre volumul de poezii Poèmes dorés (Poeme aurite) in anul 1873.