8.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăStirea zileiEfectele economice ale conflictului din Gaza: moneda israeliana a coborat la cea...

Efectele economice ale conflictului din Gaza: moneda israeliana a coborat la cea mai redusa valoare de dupa 2012!

in:

Stiri pe acelasi subiect

In ultimele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Israelului ar putea sa se contracte cu 11% in ritm anual, pe fondul escaladarii razboiului cu Hamas, estimeaza banca americana JPMorgan Chase & Co., transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Prognozele initiale ale bancii americane privind impactul economic al razboiului, care a izbucnit in data de 7 octombrie, au fost „mult prea optimiste”, precizeaza analistii JPMorgan, intr-un raport datat 27 octombrie.

Prognozele initiale ale bancii americane privind impactul economic al razboiului, care a izbucnit in data de 7 octombrie, au fost „mult prea optimiste”, precizeaza analistii JPMorgan, intr-un raport datat 27 octombrie. Aceste noi prognoze vin la aproximativ 24 de ore dupa ce Israelul a inceput invazia terestra in Gaza, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu a avertizat ca urmeaza o campanie „lunga si dificila”, scrie Bloomberg. Aceasta este cea mai pesimista estimare publicata de o mare banca de pe Wall Street.

Insa si investitorii au vandut masiv active israeliene astfel ca indicele principal al bursei de la Tel Aviv a inregistrat o scadere de 1% incepand cu data de 7 octombrie, iar moneda israeliana a coborat la cea mai redusa valoare de dupa 2012.

Prognoza privind o contractie de 11% in perioada octombrie-decembrie 2023 este una comparativ cu trimestrul al treilea si este ajustata in functie de factorii sezonieri. Pe ansamblul acestui an, analistii de la JPMorgan mizeaza pe un avans al PIB-ului Israelului de 2,5%, urmat de o crestere de 2% in 2024. Cu toate acestea, „riscurile sunt orientate in jos”, avertizeaza analistii.

Acestia adauga ca „evaluarea impactului razboiului asupra economiei Israelului ramane o sarcina dificila atat din cauza incertitudinii foarte mari referitoare la amploarea si durata conflictului, precum si a lipsei de date detaliate”.

Recentele conflicte ale Israelului, inclusiv cel cu Hamas din 2014, care a durat doar cateva saptamani si a inclus un asalt terestru asupra teritoriului, precum si razboiului din 2006 cu Hezbollah, „abia au afectat activitatea economica”, precizeaza analistii. Insa „actualul razboi a avut un impact mult mai mare asupra securitatii interne si increderii”, sunt de parere expertii de la JPMorgan.

Ultimele stiri