Acasă Comentariul zilei Europa, Uber Alles!

Europa, Uber Alles!

47

Poate exista oameni care se gandesc ca sintagma „uber alles” are legatura cu regimul nazist. Nu. Inca din 1841 a fost folosita in imnul Imperiului German si are rolul de a accentua importanta patriei, care este mai presus de orice. Ma gandesc ca si Uniunea Europeana ar trebui ar trebui sa aiba aceeasi semnificatie pentru cetatenii sai. Ar fi pacat de conceptul in sine… Astea sunt insa deziderate. Cele 27 de state care compun asa zisa „Uniune” habar nu au semnificatia cuvantului „impreuna” d’apai de expresii mai complicate precum „uber alles”. Ma uit, de exemplu, spre Franta. Mi-a atras atentia virulenta cu care ataca SUA. Nu cunosc sa fi protestat cand armatele americane au eliberat Parisul, nu am auzit sa fi respins vreun cent din Planul Marshall. Mai nou, pare deranjata si de conditiile Germaniei vizavi de planul financiar de salvare propus de guvernul de la Berlin. E ofuscata dar nu are nici un ban de dat. Si-ar dori ca nemtii sa-si deschida punga si sa-si inchida si gura daca se poate. Grecia la fel, populatia vrea 14 salarii, sa nu plateasca nici o taxa dar totul sa fie ca inainte. Atitudinea Poloniei este de inteles. Au patimit prea mult de pe urma tradarii „Marilor Puteri” asa ca acum sufla si-n iaurt. La slovaci, lupta neaosa pentru ciolan este in toi. Marea Britanie are o „tinuta” demna de bancurile cu gentlemani. Daca ar putea dubla latimea Canalului Manecii, britanicii ar fi foarte multumiti. Exemplele pot continua pana la numarul 27. Nici Romania nu face exceptie. Brusc, la Palatul Cotroceni lumea s-a trezit ca indecizia liderilor europeni ne distruge sansele de a absorbi fondurile europene. Ce-am mai ras. Daca Palatul Victoria ar fi avut bani ca Bundestagul, nu ar fi sovait nici o clipa in a-i arunca spre Atena. Ca sa nu mai zic ca au trecut milioane de ani de cand am intrat in UE dar nu am absorbit decat cativa euro, din varful buzelor. Am asteptat criza cumva?
Nu vreau sa spun ca este bine ca un singur stat sa dicteze intr-o asociatie de 27. Vreau doar sa inteleg de ce a iesit o asemenea porcarie dintr-un vis denumit „Europa Unita”: o adunatura de sefi de stat care de care mai dus cu pluta (plus incompetent) si sute de milioane de cetateni care continua sa fie educati in spirit revansard. Daca asta este ceea ce s-a vrut… atunci sper ca desfiintarea „Uniunii Europene” sa fie unica solutie in fata crizei. Si apropo, asta nu este criza. Asistam la o psihoza mondiala provocata de prabusirea actualui model economic planetar.

P.S. Austeritatea nu este o masura de combatere a recesiunii, crizei, cum vreti sa-i spuneti. Faptul ca Romania a taiat pensii si salarii a avut taman efectul invers. Eventuala prabusire a exporturilor se va suprapune peste dezastrul intern al pietei locale. Vom produce fara sa avem cui vinde. Iar statul va culege roadele unui mediu de afaceri pustiit.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos