Pare incredibil, dar ţara noastră a fost cea care, în 2000, a prevăzut şi a înștiințat forţele armate americane despre conflictele care au loc acum în Ucraina. Americanilor nu le-a venit să creadă şi au considerat simularea analiştilor militari români având doar o probabilitate de sub 1%.
”Toţi, inclusiv şeful Statului-Major al Armatei SUA, au obţinut CD-ul cu simularea noastră. Noi aveam date importante atunci, şi din ultima analiză a Institutului de Studii Strategice şi Sondare a Opiniei publice de la Kiev, un plan în care rămânea numai Ucraina kieveană, rezulta că partea vestică ar fi trebuit să plece în lumea catolică, a Poloniei, iar partea estică urma să treacă la Rusia.
Aveam informaţii încrucişate şi, pe lângă ceea ce noi cunoşteam ca atare, serviciile noastre au fost foarte bine puse la punct şi am cunoscut din timp toate astea.
Am prezentat planul în timpul briefingului în cadrul Pentagonului. Reacţia americanilor după prezentarea simulării a fost că au vizitat România, iar cel care i-a însoţit a fost nimeni altul decât preşedintele Comisiei de Apărare din cadrul Congresului american, senatorul John McCain, care a şi spus:
«Să ne ia dracu’ pe toţi, asta gândesc, dar suntem orbi». Mai mult nu vă pot dezvălui despre această vizită.
Atunci le-am spus că noi trebuie să renunţăm fulgerător la Transnistria, care este piatra de moară de gâtul Republicii Moldova, care niciodată nu va putea intra în Uniunea Europeană ca republică şi că este frâna eternă, executorie, contrabalansul funiei spânzuratului pentru noi şi pentru Republica Moldova în cazul unirii”, a declarat generalul Mircea Chelaru pentru ziarulring.ro.
“Nu ne-au luat în serios” Fostul şef al Statului-Major General al Armatei Române ne spune că reacţia americanilor nu a fost una de îngrijorare.
“Lucrurile au fost tratate ca fiind jocuri de război, scenarii imaginare a căror probabilitate de incidenţă cu realitatea era considerată sub 1%. Eu am tratat-o cu seriozitate pentru că am cunoscut modelul de gândire şi timpii de operaţionalizare în mentalul celor de la Moscova.
Nu ne-au luat în serios pentru că părea un SF sau o aberaţie, un fel de nebunie, pentru că relaţiile la acea vreme, peste capul Europei, între SUA şi Rusia, erau cât se poate de amiabile, se împărţiseră zonele de influenţă, stabiliseră cine şi cui rămâne pe mai departe hegemonia.
Între timp, sosirea lui Bush după 2000 a dat peste cap toată această fraternitate globală”, ne-a precizat generalul Mircea Chelaru.
România, în pericol
Generalul Mircea Chelaru atrage atenţia că transferul de armament greu al NATO pe teritoriul României poate pune în pericol ţara noastră.
“În doctrina militară de securitate a Federaţiei Ruse, din 1996, se atrage atenţia că vor folosi lovitura preventivă, inclusiv arma nucleară, împotriva statelor nonnucleare care deţin pe teritoriul lor armament, muniţie, tehnici, trupe ale unui stat posesor de armă nucleară”, a mai afirmat generalul Chelaru.
“Ucraina trebuia să rămână neutră, nu trebuia să procedeze la nicio balansare către Vest pentru că se ştia că, în momentul în care face pasul ăsta, Rusia va reacţiona zdrobitor.”, General Mircea Chelaru
“În anul 2000, când s-au făcut sondaje de opinie, 72% din populaţie era pentru intrarea în NATO. În schimb se uită că toate sondajele de opinie dădeau un procentaj în jurul lui 75% în care românii au spus nu bazelor militare pe teritoriul României.
Potrivit prevederilor Constituţiei, orice bază militară pe teritoriul României, pentru că este transfer de suveranitate, trebuie făcută prin referendum, lucru care nu s-a făcut. Baza militară odată pusă pe teritoriul României nu mai este sub jurisdicţia statului român”, gen. Mircea Chelaru
“În opinia mea, tendinţa de exapansiune a Rusiei care se tot vehiculează este alimentată într-un mod subversiv. Se ştie că ruşii, dincolo de capacitatea lor de a menţine sub control rezonabilitatea, sunt foarte emoţionali. Şi dacă le induce cineva treaba asta s-ar putea chiar să o facă.
Mă tem eu că escaladarea este în oglindă, cu cât se urlă mai mult că vin Ruşii peste noi, cu atât ruşilor le deschide apetitul de a o face, chiar dacă nu le-a trecut prin minte aşa ceva.
Dar nu este exclus ca ambele interese să fie suficient de bine alimentate în escaladarea încordării pentru a-şi justifica trecerea la cheltuieli în domeniul militar care intră în beneficial altora”, gen. Mircea Chelaru.
“Trebuie să ramânem în interiorul sistemelor de securitate a căror valori fundamentale pun omul în centrul acţiunii, rămânem aici, dar nu ne transformăm de dragul nu ştiu cărui test global în muştiuc fără trompetă. Nu îi iubesc pe ruşi, dar asta nu mă opreşte să îi respect. Suntem un partener perfect al Aliantei, dar asta nu inseamnă că trebuie să fim provocatori împotriva cuiva”, gen. Mircea Chelaru