Acasă ACTUALITATE Explozie gigantica in Ucraina, pe front! Cercetator: Unda de soc s-a simtit...

Explozie gigantica in Ucraina, pe front! Cercetator: Unda de soc s-a simtit pana la Bucuresti

742

Fortele armate ucrainene devin tot mai capabile sa distruga obiective militare rusesti, reusind sa arunce in aer depozitul de munitii de la Snijne, adanc in inima teritoriului pe care rusii l-au ocupat.

Snijne se afla la 70 de kilometri departare de linia frontului, dar e posibil ca lovitura sa fi venit chiar de mai departe, de la 80 de kilometri departare, conform mai multor experti care au comentat pe retelele de socializare, in conditiile in care nu e sigur ca ucrainenii au tras chiar din fata fortelor rusesti pentru ca ar fi fost expusi.

Conform unui cercetator american, Richard Cordaro, explozia a fost atat de mare incat undele magnetice care au urmat au fost detectate si la Bucuresti, aflat la 1.000 de kilometri departare, ceea ce este foarte mult in termenii detectiei unui asemenea eveniment.

Data fiind distanta, aproape sigur depozitul a fost lovit de sistemele de artilerie cu raza lunga HIMARS, capabile sa loveasca la mare departare. Exista si posibilitatea sa fi fost o lovitura cu M270, sisteme care urmau sa fie primite de la Marea Britanie si Germania, dar e mai putin probabil, in conditiile in care nu e sigur ca au fost inca livrate Ucrainei.

De cand HIMARS au intrat in actiune in razboiul din Ucraina, in urma cu cateva saptamani, au reusit sa loveasca tinte rusesti aflate adanc in spatele frontului, tintind cu precadere depozitele de munitie si de combustibil ale rusilor.

Ucraina are un numar foarte mic de HIMARS, unele surse vorbind de doar 4 sisteme, altele de ceva mai multe, insa e de asteptat ca aliatii occidentali, in primul rand americanii care le-au trimis si pe acestea, sa trimita mai multe.

Presedintele american Joe Biden a anuntat zilele trecute un nou sprijin masiv militar pentru guvernul de la Kiev, care continua sa fie alimentat cu arme occidentale pentru a face fata armatei ruse mult mai bine dotate din punctul de vedere al puterii de foc.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos