13.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATESportFabiano Caruana a reusit sa-si adjudece in decembrie si titlul de mare...

Fabiano Caruana a reusit sa-si adjudece in decembrie si titlul de mare castigator al Grand Chess Tour 2023 (GCT)

in:

Stiri pe acelasi subiect

Americanul Fabiano Caruana a obtinut in decembrie o victorie tripla – la Saint Louis Rapid & Blitz, Cupa Sinquefield si, implicit, a devenit castigatorul Grand Chess Tour la general. Astfel, Caruana este campionul de anul acesta al circuitului international fondat de legendarul Garry Kasparov. In 2024, etapa GCT din Romania se va desfasura intre 25 iunie si 6 iulie. Fondul total de premiere creste de la 1,4 la 1,5 milioane de dolari.

Dupa o prestatie impresionanta pe parcursul lunii noiembrie, in care a dominat Saint Louis Rapid & Blitz si Cupa Sinquefield, Fabiano Caruana a reusit sa-si adjudece in decembrie si titlul de mare castigator al Grand Chess Tour 2023 (GCT). Tot el castigase si etapa de la Bucuresti de sah clasic, Superbet Chess Classic Romania 2023, desfasurata in luna mai. In infruntarea decisiva si ultima etapa a Grand Chess Tour, Cupa Sinquefield, Caruana l-a invins si pe GM Richard Rapport, care joaca pentru Romania din 2022.

„Grand Chess Tour de anul acesta a fost unul dintre cele mai puternice de pana acum, deoarece toti jucatorii de top au concurat in diversele noastre turnee din intreaga lume. A fost multa emotie si sah incredibil pe parcursul sezonului. Suntem incantati sa-l felicitam pe Fabiano Caruana pentru o performanta spectaculoasa in Saint Louis, castigand Grand Chess Tour 2023”, a declarat Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari ambasadori ai sahului in lume, prezent si anul acesta la Bucuresti pentru a da startul competitiei de sah clasic de la Bucuresti, prima din cele cinci etape ale circuitului international.

Calendarul GCT 2024
Organizatorii Grand Chess Tour au anuntat si calendarul pentru 2024:

Superbet Poland Rapid & Blitz 6-13 mai 2024 in Varsovia, Polonia
Superbet Romania Classic 25 iunie – 6 iulie 2024 in Bucuresti, Romania
SuperUnited Croatia Rapid & Blitz 8-15 iulie 2024 in Zagreb, Croatia
Saint Louis Rapid & Blitz 10-17 august 2024 in Saint Louis, Missouri, SUA
Cupa Sinquefield 17-31 august 2024 in Saint Louis, Missouri, SUA

Daca in 2023, premiile intregului circuit Grand Chess Tour au fost de 1,4 milioane de dolari, pentru anul viitor suma pusa la bataie ajunge la 1,5 milioane de dolari – premiile pentru fiecare dintre cele doua turnee clasice vor fi de 350.000 de dolari, iar pentru fiecare dintre cele trei de rapid si blitz de 175.000 de dolari. Si fondul de premii bonus, in valoare de 175.000 de dolari in 2023 va urca la 275.000 de dolari si va fi incasat de primii trei clasati la finalul intregii competitii. De asemenea, primii trei clasati ai Grand Chess Tour 2024 vor primi si un premiu bonus de 100.000 de dolari.
Intregul efort este sustinut de principalii sponsori – Fundatia Superbet si Saint Louis Chess Club, ambele organizatii non-profit care sustin educatia prin sah si misiunea GCT de a promova sportul mintii in toate colturile lumii. Din 2022, Fundatia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucuresti, Varsovia si Zagreb.

¨Din 2019, Fundatia Superbet a sponsorizat cu mandrie Grand Chess Tour si a investit activ in dezvoltarea jucatorilor de sah talentati atat la nivel national, cat si international. In stransa colaborare cu Federatia Romana de Sah, suntem incantati sa anuntam sustinerea in continuare a importantului turneu pentru al patrulea an consecutiv. Angajamentul nostru de a aduce an de an talente de talie mondiala la Bucuresti ramane ferm, deoarece credem cu tarie in potentialul imens al Romaniei de a conta pe scena globala a sahului”, a declarat Augusta Dragic, Presedinta Fundatiei Superbet.

Evenimentul este in fiecare an deschis si publicului larg.
Mai multe informatii pe www.grandchesstour.org si pe www.superchess.ro.

Despre Grand Chess Tour (GCT)
GCT este un circuit de sah international, care aliniaza cei mai buni jucatori ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai sahului in lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour si a contribuit, totodata, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundatia Superbet
Fondata in 2019, Fundatia Superbet a facut din sah una dintre initiativele sale prioritare, organizand primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la Bucuresti. Totodata, Fundatia s-a angajat sa transforme GCT intr-o traditie pentru comunitatile de sah din Romania, Polonia si Croatia.

Despre Saint Louis Chess Club
Saint Louis Chess Club este o organizatie non-profit, 501(c)(3), angajata sa faca din sah o parte importanta a comunitatii noastre. Pe langa faptul ca ofera un forum pentru comunitate pentru a juca turnee si jocuri ocazionale, clubul ofera si clase de imbunatatire a sahului, lectii pentru incepatori si lectii speciale. Recunoscand beneficiile cognitive si comportamentale ale sahului, Saint Louis Chess Club este dedicat sustinerii programelor de sah care exista deja in scolile din zona, incurajand in acelasi timp dezvoltarea de noi programe scolare si extrascolare. Pentru mai multe informatii, vizitati saintlouischessclub.org.

Ultimele stiri