Acasă Economie Fake news epocal marca USR – PSD! Virgil Popescu: ”Infirm categoric introducerea...

Fake news epocal marca USR – PSD! Virgil Popescu: ”Infirm categoric introducerea unei taxe pentru prosumatori. În mod cert, nu va fi nicio taxă”

222

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, într-o conferință de presă la sediul ministerului, că infirmă introducerea unei taxe pentru prosumatorii de energie electrică.

„Infirm categoric introducerea unei taxe”, pentru românii care-și produc singuri energie din surse regenerabile precum panouri fotovoltaice. „Un lucru este cert, nu va fi nicio taxă”, a adăugat acesta.

El a precizat că actul normativ a primit avize din partea tuturor ministerelor implicate, iar aplicarea Directivei europene era o oblicație a statului, care risca altfel o procedură de infrigement.

Potrivit acestuia, faptul că în spaţiul public se vorbeşte despre introducerea unei „taxe pe soare”, așa cum a acuzat USR, este un fake news.

„Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă”, a subliniat ministrul.

El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menţionează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.

„În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional – n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe”, a arătat Popescu.

Implementarea unei directive care menţionează o posibilitate este una şi introducerea unei taxe este alta, a mai spus oficialul.

„Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanţa a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-şi doreşte această taxă şi nimeni nu va plăti o astfel de taxă”, a completat ministrul de resort.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos