22.4 C
București
luni, mai 20, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiFatarnicia PSD care nu mai poate de grija oamenilor: „Rafila a participat...

Fatarnicia PSD care nu mai poate de grija oamenilor: „Rafila a participat la luarea deciziei privind inchiderea pietelor”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Jurnalistul Liviu Avram (Adevarul) afirma ca Alexandru Rafila, „specialistul” PSD pe sanatate, a participat la luarea deciziei privind inchiderea pietelor care functioneaza in spatiile inchise. Aceasta masura a declansat o campanie isterica din partea PSD, guvernantii fiind numiti „criminali” de Marcel Ciolacu.

Intr-un articol publicat in Adevarul, Avram se arata extrem de revoltat de modul in care PSD a trata tema „inchiderii” pietelor.

„Asa cum a dovedit-o din martie incoace – inclusiv prin filiala sa din CCR – acest partid a cautat intotdeauna sa zadarniceasca o combatere eficienta a pandemiei, ordonandu-si argumentele nu dupa principiul „trebuie facut ceea ce specialistii spun ca e necesar”, ci dupa principiul „nimic din ceea ce propune Guvernul nu e bun, indiferent ce spun specialistii, inclusiv cei racolati de PSD”. Caci nu stiu ca Alexandru Rafila sa fi criticat, bunaoara, inchiderea pietelor de incinta – ba daca nu ma insel, chiar a participat la luarea acestei decizii„, arata Avram in Adevarul.

Avram arata in continuare ca amendamentul privind deschiderea pietelor, votat de PSD in Parlament, nu va avea niciun efect concret, fiind doar o actiuene de imagine.

„Pesedistii insa au speculat imediat nemultumirile pietarilor si Camera Deputatilor „a adoptat un amendament” prin care s-a interzis inchiderea pietelor de incinta in timpul starii de alerta. Toata presa asa a scris: „a adoptat un amendament”. Amendament la ce? Raspunsul la aceasta intrebare dovedeste ca PSD a vandut pietarilor si producatorilor agricoli o simpla iluzie, numai buna de trambitat in campania electorala, si atat. Pentru ca amendamentul cu pricina nu a fost adus legislatiei care guverneaza gestionarea pandemiei. Nu. Au pescuit de prin sertarele Parlamentului o lege care sa aiba o oarecare legatura cu agricultura si au strecurat acolo amendamentul.

Este vorba de o lege de aprobare a unei ordonante de urgenta (78/2019) privind unele masuri in domeniul agriculturii, adoptata de Guvernul Orban in decembrie 2019 – cand abia aparusera primele rumori privind Covid-19. Au agatat de aceasta lege amendamentul cu pricina, au trimis actul la promulgare si au pornit masina de propaganda: noi, PSD, am salvat abatajul agricol. In realitate n-au salvat nimic.

Sarlatania PSD sta in urmatoarea situatie de fapt: Ordonanta 78/2019 a fost aprobata de Senat in februarie 2020 fara niciun fel de modificare. La Camera Deputatilor s-au adus doua amendamente legate strict de continutul ordonantei, dupa care PSD a lipit, fara sa aiba niciun fel de legatura cu continutul ordonantei, articolul privind pietele.

Rezulta de aici ca „amendamentul pietelor” nu ca nu a fost discutat de catre Senat, dar nici macar nu a fost vazut de Camera Superioara. Ceea ce inseamna ca legea astfel adoptata incalca principiul bi-cameralismului. Conform acestui principiu, Camera decizionala poate chiar sa adopte o solutie contrara celei adoptate de prima Camera, dar in niciun caz nu poate adopta o solutie despre care prima Camera nu a avut habar.

Prin urmare, legea contine un serios viciu de neconstitutionalitate si nu ma indoiesc ca fie Guvernul, fie presedintele, o va ataca la CCR tocmai pentru a-si apara politicile de combatere a pandemiei. Iar CCR, daca n-a innebunit de-a binelea, o va respinge, deci amendamentul pietelor nu va intra prea curand in vigoare.

Nu cred ca PSD nu stie aceste lucruri, la cate genii juridice zac prin acest partid. Dar miza nu era ca legea sa intre in vigoare, ci sa fie trambitata in campania electorala. Si ar trebui ca producatorii agricoli, pietarii, ba chiar si Mafia Pietelor sa ia act de acest aspect: PSD si-a batut joc de voi toti”, a incheiat Avram.

Ultimele stiri